SEMINARI

2n Seminari d'arqueologia experimental

24 de novembre

2n seminari d’arqueologia experimental
Arqueologia experimental, recerca fonamental i aplicabilitat 

Museus, universitats, parcs arqueològics i centres educatius

L’experimentació arqueològica és fonamentalment una eina metodològica emprada en la recerca fonamental i que actualment s’ha establert, de forma cada vegada més consistent, en els àmbits de la formació formal i informal. La seva potencialitat pedagògica permet aplicar els resultats provinents de la recerca a la transferència i difusió en museus, parcs arqueològics, centres d’interpretació i centres educatius amb un èxit més que notable. De fet pel que sembla l’arqueologia experimental està de moda almenys amb l’ús del concepte, però tot el que es defensa és realment experimentació o experimental?

El seminari vol respondre i sobretot plantejar-se preguntes sobre l’abast de l’arqueologia experimental, la seva usabilitat i el marc deontològic on s’emmarca aquesta pràctica, entre altres. En aquest sentit es vol analitzar com es creen els projectes de recerca experimental, i com s’apliquen els seus resultats en el món de la pedagogia, museologia i comunicació.

A qui va destinat: professionals de l’arqueologia, de museus i estudiants d’arqueologia i de gestió patrimonial.

Format: zoom, s’enviarà l’enllaç als inscrits.

Publicació: format digital
Coordinació tècnica: Anna M. Garrido (MAC)
Coordinació científica: Antoni Palomo (MAC)
Assessorament científic: Javier Baena (Universidad Autónoma de Madrid, Laboratorio de Arqueología Experimental)
Col·labora: Universidad Autónoma de Madrid 

24 de novembre de 10 a 19 h

Seminari gratuït. INSCRIPCIONS. S’entregarà certificat d’inscripció a qui ho sol·liciti. Les llengües utilitzades seran el català, el castellà i l’anglès

Participants

Dr. Javier Baena Preysler, catedràtic de Prehistòria de la Universidad Autónoma de Madrid, director del Laboratorio de Arqueología Experimental (LAEX) de la UAM,  y actualmente director de la Unidad de Cultura Científica de la UAM. Professor del Master Erasmus Mundus Quaternary and Prehistory (Paris-Ferrara) i vicepresident d’EXARC.

Rodrigo Alonso Alcalde, llicenciat per la Universitat de Burgos. Coordinador dels continguts en l’execució del projecte museogràfic del Museo de la Evolución Humana i responsable des de 2010 de la didáctica en aquesta institució. Professor associat en Prehistòria de la Universidad de Burgos. Vinculat al projecte de recerca d’Atapuerca des de 1999.

Josep Pou Vallès, llicenciat en Geografia i Història per la UB, en l’especialitat d’arqueologia. Tècnic de patrimoni històric de l’ajuntament de Calafell. Professor d’arqueologia de Grècia i Roma, pobles preromans i romanització i mètodes i tècniques d’arqueologia a la Universitat de Lleida. Ha publicat nombrosos articles sobre arqueologia experimental.

Wulf Hein, arqueòleg alemany que dissenya i produeix reconstruccions científiques que s’exhibeixen al voltant de tot el món. Du a terme taques de difusió per a públic general i estudiants universitaris. Projecta i produeix exposicions i ha publicat nombrosos articles sobre tècniques prehistòriques.

Diego Martín Puig, arqueòleg format en el  Laboratorio Arqueología Experimental de la UAM. Soci d’Arqueodidat, traballa en l’elaboració de programes didàctics i en activitats patrimonials, producció de reproduccions i recursos audiovisuals per a nombrosos museus, jaciments i centres educatius.

Dr. Daniel Garrido Pimentel, és membre d’ICOMOS. Com a coordinador de les coves prehistòriques de Cantàbria és responsable de la gestió, difusió i execució dels programes de desenvolupament cultural de les xarxa de les coves amb art prehistòric obertes al públic.

Maura Stefani, graduada en arqueologia i conservació de patrimoni arqueològic. Des de l’any 2009 treballa en Parco Archeologico Didattico del Livelet (Itàlia), primer com a educadora i posteriorment com a coordinadora de la didàctica. Entre el 2014 i 2016 ha estat membre de la junta d’EXARC.

Dr. Antoni Palomo, conservador de les col·leccions de prehistòria del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Barcelona i professor associat de la UAB. Coodiregeix diversos projectes de recerca sobre la Prehistòria Recent on l’arqueologia experimental és una eina fonamental d’estudi de la tecnologia del passat.

Dra. Paloma González Marcén es professora titular de Prehistòria de la UAB. Gran part de la seva activitat s’ha centrat en el desenvolupament de projectes sobre la dimensió social i educativa del patrimoni arqueològic  i  la divulgació de la recerca prehistòrica.

Dr. Joan Muñoz, paleontògeg format a la UAB, membre d'ICOM, ACCC, C4 i IEC, conservador de museus amb experiència des de l'any 1990 en comunicació, exposicions, activitats, acció educativa i desplegament territorial, actualment responsable de Públics, Comunicació i acció educativa al Museu d'Arqueologia de Catalunya.

DADES DE L'ACTIVITAT
On Museu d'Arqueologia de Catalunya - Montjuïc
Hora 09:00:00
Durada Fins a les 19h
Preu Gratuït
PROGRAMA COMPLET
NOM DE L'ARXIU MIDA DE L'ARXIU
Descarrega el programa 150,842 kB