JORNADA

Art rupestre i neolitització

Dijous 22 de novembre

El workshop d’Art rupestre i neolitització es concep com una jornada d’exposició i debat de l’estat actual de la recerca en art rupestre a Catalunya, Aragó i València tant pel que fa a les seves manifestacions artístiques com al procés de neolitització en el que s’inscriuen.

Aquesta activitat s’emmarca en una actuació integral que està duent a terme el Museu d'Arqueologia de Catalunya en les pintures de Calapatà de la seva exposició permanent. Les accions impulsades són la neteja de les pintures i una nova museïtzació que oferirà també a l’usuari una aplicació, per dispositius mòbils i web, que permetrà observar les pintures en format 3D. Aquesta APP ha estat dissenyada per una ‘spin-off’ de la Universitat de Saragossa al capdavant de la qual ha estat l’investigador Manuel Bea.

Àmbit temàtic

S’organitzarà el debat al voltant de set sessions científiques, cadascuna de les quals tindria uns coordinadors. Les persones que es proposen serien responsables de coordinar la sessió, integrant sota una única presentació contribucions d’aquelles persones i equips que han treballat sobre les respectives temàtiques. Es vol potenciar una dinàmica inclusiva, reunint un nombre significatiu de participants a cada presentació, i integradora, facilitant una visió conjunta per part de totes les persones participants sobre la temàtica en qüestió

Programa

10,00 h. Presentació de la jornada, a càrrec de Jusèp Boya, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

10,15 h. Sessió marc “Art rupestre i neolitització”, a càrrec de Josep Bosch, director del Museu de Gavà.

10,45 h. Sessió “Actuacions sobre els conjunts d’art rupestre a Catalunya”, a càrrec de Maite Miró, Cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia, Generalitat de Catalunya.

11,15 h. Pausa – cafè

11,45 h. Sessió “El fons documental d’art rupestre del Museu d’Arqueologia de Catalunya”, a càrrec d’Àngels Casanovas, conservadora del MAC.

12,15 h. Sessió “Redefinint l'art Llevantí des de la interdisciplinarietat”, a càrrec d’Inés Domingo, professora associada / Investigadora ICREA, Universitat de Barcelona.

12,45 h. Sessió “Estat actual de la problemàtica en les datacions”, a càrrec de Ramon Viñas, investigador a l’URV-IPHES, i Albert Rubio, investigador al SERP-Universitat de Barcelona.

13,15 h. Sessió “Art rupestre i paisatges sonors”, a càrrec de Tommaso Mattioli, investigador a la Universitat de Barcelona.

13,45 h. Sessió “Noves tecnologies aplicades a patrimoni art rupestre”, a càrrec  de Manuel Bea, investigador a la Universidad de Zaragoza.

14,15 h. Pausa – dinar

16,00 h. Sessió “Espais patrimonials (Valltorta, Cogul, Ulldecona, Montblanc, Matarranya)”.

  • Agustí Vericat, Centre d’Interpretació d’Art Rupestre dels Abrics de l’Ermita (Ulldecona)
  • Joan Pau, Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre, Muntanyes de Prades (Montblanc)
  • Marina Miquel, Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de la Roca dels Moros (El Cogul)
  • Rafael Martí, Dpto. Patrimonio Cultural de la Comarca del Matarraña/Matarranya
  • Pilar Vidal, Parc Cultural Valltorta-Gasulla

17,15 h. Taula rodona

18,00 h. Cloenda

En el marc del workshop s’ha organitzat, a les 19 h., la conferència oberta al públic “Arte rupestre levantino”, a càrrec de Manuel Bea, investigador a la Universidad de Zaragoza.

Inscripció gratuïta a:

Museu d’Arqueologia de Catalunya. macvisites.acdpc@gencat.cat | Places limitades. Els participants podran demanar un certificat d’assistència.

DADES DE L'ACTIVITAT
On MAC Barcelona. Passeig de Santa Madrona, 39. Parc de Montjuïc, Barcelona.
Hora 10:00:00
Durada 10h - 18h
Preu Participació gratuïta