CICLE

Cicle de Màster classes - EPOMA

Tots els dimecres d'abril

Aquest mes d'abril, Arqueonet organitza un cicle de Màster classes que forma part de l'EPOMA, el grup d'Estudis sobre Història i Civilització del Pròxim Orient i la Mediterrània Antiga. Cada dimecres podreu gaudir d'una classe diferent, en la que un expert compartirà el seu coneixement amb tothom qui vulgui venir. No són necessaris coneixements previs. 

Dimecres 3 - Un macedoni a Atenes: Les idees polítiques d’Aristòtil

Aristòtil, el deixeble més famós de Plató i el mestre d’Alexandre el Gran, escriu la Política quan la pólis està ja en declivi. Malgrat aquesta realitat, en la seva obra defensa que la naturalesa política de l’individu fa necessària l’existència d’una comunitat organitzada, governada per persones que s’interessin pel bé de tots (rics i pobres), per tal de fer possible l’excel·lència de la pólis i la dels seus ciutadans. En aquesta conferència es parlarà del contingut de la política i de la relació d’Aristòtil amb el moment polític que viu Atenes, amb l’objectiu d'apropar al públic les idees polítiques de l’autor d’Estagira.

Màster classe a càrrec de la Dra. Margarit Mauri, llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació i Doctora en Filosofia per la Universitat de Barcelona (UB). Catedràtica d’Ètica a la UB.

Descarrega el programa per a més informació.

Dimecres 10 - Treball i oci: pintures a tombes tebanes de la dinastia XVIII i el seu rerefons social

Moltes tombes de grans funcionaris, sacerdots i militars de la dinastia XVIII que foren enterrats a la necròpolis tebana conserven pintures a les seves parets sobre les tasques que portaren a terme els seus propietaris i aspectes sobre la seva vida familiar. En aquesta conferència s’assenyalaran tot un seguit d’elements relacionats amb aspectes professionals, lúdics i socials que es poden observar en pintures d’algunes tombes conegudes i d’altres menys conegudes. 

Màster classe a càrrec de Javier Martínez Babón, llicenciat en Egiptologia per la Eberhart-Karls Universität de Tübingen. Dr. en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Descarrega el programa per a més informació.

Dimecres 17 - Prostitutes i prostitució a Mesopotàmia: una aproximació des dels estudis de gènere

L'estudi de la prostitució en el món antic exemplifica bé les diferències entre aplicar o no les perspectives de gènere a l'anàlisi. En aquest seminari presentarem aquestes dues postures a partir de l'anàlisi d’alguns termes traduïts tradicionalment per “prostituta” i per “prostitució”, i reflexionarem sobre el que suposa moure el focus del debat de l'existència/inexistència de la prostitució a l'atestació d'aquesta. Amb això, reflexionarem sobre el potencial de les perspectives de gènere com a eines que ens pot ajudar a interpretar les fonts primàries de manera més matisada. 

Màster classe a càrrec de la Dra. Agnès Garcia Ventura, investigadora “Ramón y Cajal”, Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana, Universitat Autònoma de Barcelona.

Descarrega el programa per a més informació.

Dimecres 24 - Medicina i salut a l’antiga Roma

El poeta Arifró de Sició va compondre un himne en honor a la deessa grega de la salut, Higiea, a qui reconeixia com la «més venerada dels benaurats déus» a més de pontificar que sense ella «cap home no pot conèixer la felicitat». En aquesta classe explorarem les diverses deïtats romanes amb relació a la salut i la medicina, i com els habitants de Roma en retien culte. 

Màster classe a càrrec del Dr. Antonio Conejo Da Pena, Doctor en Història de l’Art, amb premi extraordinari, per la UB (2002). Professor associat (2002-2004), professor lector (2004-2009) i professor titular (des de 2009) d’Història de l’Art a la UB.

Descarrega el programa per a més informació.

Informació general:

 • Horari: El 3 i 10 d'abril de 19:00h a 20:30h. El 17 i 24, de 19:30h a 21h. 
 • Preu: Activitat gratuïta.
 • Inscripcions a càrrec d'Arqueonet.
  • Per la web: Accedint a l’enllaç: http://www.arqueonet.net/cat_contacte.html
  • Per e-mail: Enviant un e-mail a arqueonet@arqueonet.net, indicant l’activitat a la qual us voleu inscriure, el nom i cognoms, l’e-mail i el telèfon de contacte.
  • Per telèfon: Als números 937423014 o 667013352
  • Presencialment: A Arqueonet, C/Sepúlveda 79 de Barcelona.
DADES DE L'ACTIVITAT
On Museu d'Arqueologia de Catalunya. Passeig de Santa Madrona, 39-41. Montjuïc
Hora 00:00:00
Durada 1,30 h.
Preu Activitat gratuïta
PROGRAMES MÀSTER CLASSES EPOMA
NOM DE L'ARXIU MIDA DE L'ARXIU
Dimecres 3 123 kB
Dimecres 10 131 kB
Dimecres 17 131 kB
Dimecres 24 154 kB