CONFERÈNCIA

Cicle de masterclass Arqueonet

4, 11, 18 i 25 de maig

Cicle de master-class a càrrec d’Arqueonet en el marc de l’EPOMA. Estudis sobre Historia i Civilitzacio del Proxim Orient i la Mediterrania antiga.

4 maig "Guerra, superstició i màgia a través de materials trobats al Temple Funerari de Tutmosis III a Luxor". Els catorze anys d’excavació i restauració del temple de Milions d’Anys de Tutmosis III a Luxor han permés recuperar milers d’ítems que abasten variats aspectes de la civilització egípcia. Relleus de soldats i cavalls, cadàvers, amulets de moltes classes, estatuetes, joies, peces d’ivori i fragments de papir amb particularitats molt concretes són una mostra de les tropes d’aquella época, així com les creences en aspectes sobrenaturals dels antics tebans. Professor: Dr. Javier Martínez Babón. Llicenciat en Egiptologia per la Eberhart-Karls Universität de Tübingen. Dr. en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

11 maig "Els Pobles Indoeuropeus a través dels autors grecs i romans". Aquesta sessió es divideix en diverses parts: la primera part s’explicarà el concepte indoeuropeu i el naixement de la lingüística indoeuropea (arqueologia i lingüística comparativa) fins la seva consolidació com a disciplina. La segona part està dedicada als pobles indoeuropeus d’Europa i d’Àsia a través dels autors grecs i romans: la seva primera menció en aquests autors, els seus costums, la seva història, les seves relacions amb altres pobles de l’època... Professor: Dr. Ricardo Blanco López. Dr. en Arqueològica Clàssica per la URV i la UAB. Ha sigut professor associat del Departament de Ciències de l’Antiguitat.

18 maig "L’escriptura sobre plom entre les civilitzacions de l’Occident de la Mediterrània". Entre les nombroses restes arqueològiques que ens han llegat les civilitzacions de la Mediterrània antiga, n’hi ha una de ben eloqüent: els textos epigràfics. Són ben conegudes les inscripcions públiques en pedra (edilícies, honorífiques, funeràries), però ho són una mica menys els ploms inscrits, que en general van romandre dins l’esfera privada i ens donen una informació preciosa sobre diversos aspectes de la vida quotidiana. Associats tradicionalment als textos de maledicció (defixiones) grecs i llatins, la pràctica d’escriure sobre làmines de plom abraçà també altres àmbits com la correspondència privada, els contractes i les anotacions de tipus econòmic, i altres pobles com els etruscos, els gals o, a casa nostra, els ibers. La sessió, centrada en l’Occident de la Mediterrània, permetrà copsar que, malgrat la diversitat documental i lingüística, l’estudi global d’aquest fenomen epigràfic ens pot ajudar no només a aproximar-nos d’una altra manera a les civilitzacions antigues del nostre entorn, sinó també a avançar en la comprensió de llengües encara per desxifrar com l’ibèric. Professor: Dr. Víctor Sabaté Vidal Investigadora: Margarita Salas Universitat de Barcelona/Sapienza Università di Roma.

25 maig "La cristianització de la topografia de la ciutat clàssica". A partir del segle IV, la topografia de la ciutat clàssica, caracteritzada principalment pels seus edificis i espais públics: fòrum, termes, temples, edificis d’espectacles (circ, teatre i amfiteatre), etc. Es començà a veure transformada per la irrupció d’altres espais de representació tals com la catedral, esglésies i monestirs. Així, amb aquestes noves construccions, no només va canviar l’aspecte físic de la ciutat, sinó que, en molts casos, també es va produir un desplaçament de poder des del fòrum municipal -referent clàssic de l’autoritat local durant tota l’època clàssica- vers els nous espais en què la catedral, les esglésies més venerades i els monestirs més prestigiosos van concedir protagonisme a bisbes, preveres i abats. Professora: Dra. Jordina Sales Carbonell. Doctora en Història Antiga i Arqueologia per la Universitat de Barcelona. Investigadora i consultora en arqueologia.  

4, 11, 18 i 25 de maig a les 19 h

És imprescindible fer la reserva prèvia a Arqueonet 937423014 - 667013352
arqueonet@arqueonet.net

DADES DE L'ACTIVITAT
On Museu d'Arqueologia de Catalunya. Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc. Barcelona
Hora 19:00:00
Durada 1:30 hores
Preu Activitat gratuïta