LA NIT DELS MUSEUS

Demostració de metal·lúrgia prehistòrica

19 de maig

La metal.lúrgia a la prehistòria

El control de les arts pirotècniques a la prehistòria va permetre transformar diversos minerals metàl·lics en tota mena d’eines i altres tipus d’objectes. Un salt tecnològic que comportar l’abandó progressiu dels estris de pedra atesa la major duresa, eficàcia i adaptabilitat del metall.

La demostració de paleometal·lúrgia permetrà fondre bronze per produir una destral, estri de gran importància per a les primeres comunitats que empraren el metall. Un forn alimentat amb aire amb bufadors assolirà una temperatura de pràcticament 1.100 ºC.

Fragments de coure es barregen en un gresol amb estany, que es col·loca dins del forn, per crear un aliatge de bronze. Una veritable acció alquímica que permet produir mitjançant dos metalls tous (estany i coure), un d’artificial, de gran duresa i bellesa: el bronze.

Un cop fosa la barreja metàl·lica del gresol s’aboca dins d’un motlle de dues balbes per tal d’obtenir una destral. Aquesta, un cop desemmotllada, presenta irregularitats que amb un procés de poliment s’eliminen obtenint una magnífica destral de bronze de color daurat. 

Excepcionalment aquesta activitat es desenvoluparà a la Nit dels Museus. Més informació a Nit dels Museus 2018.

DADES DE L'ACTIVITAT
On Museu d'Arqueologia de Catalunya
Hora 22:31:45
Durada
Preu Activitat gratuïta