JORNADES EUROPEES PATRIMONI

JEP 2021

8, 9 i 10 d'octubre

Un any més, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural impulsa les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que està considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. Aquest projecte compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra.

Centenars de municipis i entitats de tot Catalunya se sumen a aquesta festa major del nostre patrimoni cultural, programant activitats gratuïtes durant el segon cap de setmana d’octubre per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania. Un gran ventall de propostes (des de portes obertes o visites guiades fins a concerts i activitats i tallers familiars, entre d’altres) que es podran consultar, organitzades temàticament i geogràficament, en l’agenda en línia.
 
Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat per donar a conèixer la riquesa i l’atractiu del nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat. Us convidem a viure noves activitats i experiències en aquesta propera jornada de portes obertes del patrimoni cultural.

Dissabte 9 d'octubre. Activitats gratuïtes 

CSI: Paleoantropologia al món Iber. El repte de les restes incinerades, a càrrec de la Dra Núria Armentano.

Vols conèixer el treball que realitza un antropòleg al laboratori? T’imagines com són les restes esquelètiques humanes? T’agradaria saber quina informació aporten en una recerca o investigació científica? Doncs vine al laboratori de paleopatologia del Museu d’Arqueologia!

L'activitat es combina amb una visita guiada per l'exposició L'enigma Iber. Arqueologia d'una civilització.

Hora: d'11 a 13 hores. Activitat gratuïta. És imprescindible fer la reserva prèvia al tel. 93 423 21 49 | macvisites.acdpc@gencat.cat

Bevien vi i cervesa els ibers?

Bevien vi i cervesa els ibers? En els darrers anys l’arqueologia està donant resposta a aquest enigma. La identificació de fragments de ceps i de granes de raïm, carbonitzats o mineralitzats; d’eines associades al seu conreu i vasos per a la seva conservació; de plats de premsa de pedra o rupestres, ens acosten a una realitat ja indiscutible: els ibers produïen, i bevien vi i cervesa.

La Facultat d’Enologia de la URV investiga com era el vi que bevien els ibers, fa uns 3.000 anys. Al celler experimental de Mas dels Frares, que la universitat tarragonina té a Constantí, professors i estudiants produeixen el vi tal com ho feien els ibers amb la voluntat d'estudiar-ne les característiques i com es conservava en l’antiguitat.

El resultat? El tastarem després de la xerrada.

Hora: de 19 a 21 hores. Activitat gratuïta. És imprescindible fer la reserva prèvia al tel. 93 423 21 49 | macvisites.acdpc@gencat.cat

 

Diumenge 10 d'octubre. Portes obertes i activitats gratuïtes 

Exploradors del món Iber. Converteix-te en un autèntic arqueòleg!

Algun cop us heu preguntat com es treballa l'arqueologia? Com arriben a les vitrines del museu totes les peces? Quina feina hi ha darrere de tot això? D'on surt la informació dels llibres d'història? Sobretot les dades referents a les etapes del nostre passat on ningú escrivia? Algú ha viatjat al passat? Veniu a aprendre com és el treball d'una arqueòloga, a saber com es troben les peces, com es determina a quina època pertanyen o per a què poden servir.

Hora: 11 h. Activitat gratuïta, inclou l’entrada al museu. És imprescindible fer la reserva prèvia al tel. 93 423 21 49 | macvisites.acdpc@gencat.cat

Visita guiada "L'Enigma Iber. Arqueologia d'una civilització"

L'exposició vol abordar i explicar el tema de la història i la cultura dels anomenats pobles ibers, que visqueren a la façana mediterrània de la península Ibèrica i, fins i tot, més enllà, durant bona part de l'anomenada edat del ferro, entre els segles VI-I aC, tot fent un èmfasi especial en les comunitats arrelades en l'actual territori català. En conseqüència, la mostra pretén ser i es configura com un gran fresc o panorama històric i cultural sobre aquests pobles i la seva civilització.

Hora: 12,30 h. Activitat gratuïta, inclou l’entrada al museu. És imprescindible fer la reserva prèvia al tel. 93 423 21 49 | macvisites.acdpc@gencat.cat

DADES DE L'ACTIVITAT
On Museu d'Arqueologia de Catalunya. Passeig de Santa Madrona, 39-41. Montjuïc, Barcelona
Hora 11:00:00
Durada Matí
Preu Diumenge 10 d'octubre portes obertes