El laboratori avui

Els darrers anys, laboratori de C+R ha evolucionat i s'ha modernitzat, tecnificant les infraestructures i aplicant criteris i mètodes nous.

L'avanç en estudis físics i químics a escala global, el millor coneixent del deteriorament dels materials, les noves tècniques de conservació i anàlisis.... han permès que la conservació-restauració es transformi en una disciplina molt especialitzada que uneix de forma transversal coneixements de camps molt diversos: química, biologia, ciència de materials, història.... D'altra banda, la labor formativa que es fa amb els alumnes de conservació-restauració d'institucions tant catalanes com d'altres països europeus, especialment d'Itàlia, però també de Suïssa o de Portugal.

En els nostres laboratoris han fet pràctiques estudiants de la Universitat de Barcelona, l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, l'Haute École Arc Conservation restauration (Suïssa), Academia Nacional de Belas-Artes (Portugal), Accademia Di Belle Arti Di Bologna (Itàlia), CNA Associazione Regionale di Basilicata (Itàlia), Palazzo Spinelli (Itàlia), entres d'altres.

Aquesta formació es realitza dintre del marc de les assignatures obligatòries i/o optatives de cada facultat, o bé formant part del programa europeu Erasmus+. De fet, en alguna ocasió les tasques realitzades s’han acabat convertint en Treballs Final de Grau.


Intervencions al laboratori actual

Espàtula d'ultrasons

Eliminació de corrosió. Bous ibèrics de Tivissa

Neteja amb aigua vaporitzada

Estudiants en pràctiques de C+R. Sarcòfag romà

Retoc amb vibro-incisor

Zona reintegrada d'un mosaic romà

Neteja amb fibra cel.lulosa

Estela funerària amb representació d'una medusa.

Preparació

Trasllat del Príap al taller 

Lupa

Diagnòstic previ a la intervenció


Twitter
Facebook