Mosaic dels coloms
Mosaic policromat amb motiu central de dos coloms eucarístics disposats sobre un cercle en el qual hi ha una flor amb tres fulles.

Mosaic policromat amb símbol cristià procedent de la vil·la romana del Faro (Torrox, Màlaga) datat entre els segles IV i V.

Es tracta d’un motiu triangular pertanyent, possiblement, a un mosaic de majors dimensions trobat a principis del segle XX al realitzar els treballs de construcció del far del municipi de Torrox.

L’obra va ingressar al Museu d’Art i d’Arqueologia situat al Parc de la Ciutadella el dia 24 d’octubre de 1914 donat per Hermenegildo Giner de los Ríos.

La seva forma correspon a un triangle isòsceles amb un costat més llarg de 1,4 m i els altres dos de 1 m i està elaborat amb tessel·les de tres colors: blanques, blaves i vermelles.

El motiu central és de forma triangular definit per una línia de tessel·les vermelles amb fons blanc. Sobre un semicercle amb un element vegetal de tres fulles hi reposen dos coloms enfrontats. Es troben perfilats amb tessel·les negres amb detalls en blanc i vermell. Aquests coloms s’interpreten com a símbol de la eucaristia, es a dir de la acceptació de la fe cristiana.

Una sanefa correguda voreja tota la peça amb un motiu de dues línies dobles (en blanc i vermell) entrelligades com dues cordes que es desenvolupen en bucle i sense interrupció.

Bibliografia

BLÁZQUEZ MARTÍNEZ, J.M. 1981, Mosaicos romanos de Córdoba, Jaén y Málaga. 1981.

Ubicació en el museu

Fitxa tècnica de la peça

Núm. Inv.: MAC-BCN-19921

Nom: mosaic dels coloms

Matèria: Tessel·les policromes de marbre

Període: cultura romana-paleocristiana

Cronologia: segles IV-V dC

Jaciment: vila romana del Faro

Procedència: Torrox (Axarquia, Màlaga)

Mesures: (X): 1.40 m; (Y): 1.00 m

Peces relacionades