Ungüentari de la oreneta




Petit contenidor de vidre bufat en forma d'ocellet amb un orifici en la cua destinat a convenir perfums.

Ungüentari de vidre bufat en forma d’ocellet amb un orifici a la cua per on s’ompliria el recipient. Té unes dimensions de 6,6 cm de llargada per 4 cm d’amplada.

Són molt pocs els exemplars conservats d’aquest tipus d’objecte i es considera que correspon a una producció de vidre de tradició islàmica que es dataria entre els segles VII i IX.

Al cos es combinen franges blanques i negres en contrast amb les ales i potetes en color negre. Al cap hi destaquen els ulls i el bec en blanc sobre un coll negre i a les espatlles hi ha un petit suport que podia haver permès portar-lo penjat.

Els ungüentaris són peces destinades a contenir perfums o ungüents utilitzats habitualment a la vida quotidiana, tant per la cura personal i el bany com per la conservació de productes medicinals. El contingut podia ser, tanmateix, emprat en els ritus funeraris.

Aquests petits envasos eren molt preuats i la seva qualitat variava en funció del cost. Amb l’aparició del vidre bufat, com és el nostre cas, el seu ús es va popularitzar en ser els preus més assequibles.

Bibliografia

GOLSTEIN, S. M. 1977, Forgeries and reproductions of ancient glass in Corning, Journal of glass XIX, (ref. pàg. 58).

Ubicació en el museu

Fitxa tècnica de la peça

Núm. Inv.: MAC-BCN-7952

Nom: ungüentari de la oroneta

Matèria: vidre bufat

Període: alt medieval

Cronologia: segle VII-IX dC

Jaciment: desconegut

Procedència: Síria/Egipte

Mesures: 4.0 x 6.6 cm

Peces relacionades