Ríton de la cabreta




Element singular de les col·leccions del Museu d'Arqueologia de Catalunya exposat a les sales permanents: Un pont de mar blava.

Ríton o vas plàstic de ceràmica anomenada magno-grega de figures roges produït a la Pulla (Itàlia) amb decoració figurada adscrita al pintor de Baltimore i datat cap a finals del segle IV (320-310 aC).

Es tracta d’un vas obert amb nansa que culmina en una representació molt realista d’una cabreta. Té unes dimensions de 20 cm de llargada i 11,2 cm de diàmetre de vora.

El cap de l’animal està recobert de vernís negre a excepció dels narius i els ulls, en què s’han destacat en negre les nines. Les dues banyes estriades imiten la textura original, amb una clapa de pèl al davant. Sota la boca hi creix una barbeta.

L’escena figurada es troba emmarcada per una banda superior d’oves i una inferior d’ones, amb dues grans palmetes que envolten un geni alat femení nu que sosté, a la mà dreta, una cista o caixa.

Es creu que aquests tipus de vasos amb forma de cap d’animal, que no se sostenen dempeus, eren utilitzats per realitzar libacions, ja sigui per beure o per abocar i vessar líquids en actes cerimonials.

Bibliografia

SENA, G. 2004, La Collezione Lagioia. Una raccolta storica dalla Magna Grecia al Museo Archeologico di Milano, Milano, 221-223.

Ubicació en el museu

Fitxa tècnica de la peça

Núm. Inv.: MAC-BCN-11071

Nom: ríton de la cabreta

Matèria: ceràmica magno-graga de figures roges

Període: cultura grega

Cronologia: segle IV aC (320-310 aC)

Jaciment: desconegut

Procedència: Apúlia (Itàlia)

Mesures: 20.0 x 11.2 cm

Peces relacionades