Nucli de sílex




Nucli de sílex procedent del sud de França d'on s'extreuen petites làmines per fer estris tallants com per exemple ganivets.

Nucli de sílex per a l´extracció de làmines datat entre el 4000 i el 3500 aC procedent del sepulcre 1 de la necròpolis neolítica de la Bòbila d'en Sallent (Cerdanyola del Vallès, Vallès Occidental, Barcelona).

Té una forma trapezoïdal irregular amb unes dimensions de 7 cm de llargada per 6,4 cm d’amplada del qual s’han extret al seu voltant petites fulles de ganivet, encara que conserva part de l’escorça de com era la pedra original.

El sílex presenta un color melat característic que situa la seva procedència a l´Alta Provença, França, lluny del lloc on va ser trobat. Aquest fet posa de manifest que existia un intercanvi a llarga distància en aquesta època.

La peculiar forma que adopten aquests nuclis, resultat del procés d’anar traient progressivament petites làmines o fulles, ha portat a denominar-les de manera popular com a ‘potes de cabra’ per les gran similituds que adopten amb les peülles d’aquest animal.

Aquesta peça procedeix d’un context funerari i va ser localitzat en 1946 formant part de l’aixovar d’un enterrament en fossa neolític on també va aparèixer un altre nucli de sílex melat, dues destrals de pedra polida i set denes de collaret de variscita, una pedra de color verd molt apreciada a l’època.

Bibliografia

MUÑOZ AMILIBIA, A. M. 1965, La cultura neolítica catalana de los ‘sepulcros de fosa’ (ref. pàg.  51).

Ubicació en el museu

Fitxa tècnica de la peça

Núm. Inv.: MAC-BCN-16420

Nom: nucli de sílex

Matèria: sílex melat

Període: prehistòria/neolític mitjà/cultura dels sepulcres de fossa

Cronologia: 4200-3200 aC

Jaciment: necròpolis de la Bòbila d’en Sallent. Sepulcre I

Procedència: Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental, Barcelona)

Mesures: 7.0 cm x 6.4 x 5.9 cm

Peces relacionades