Dama Flàvia
Dama romana amb un pentinat denominat 'niu de vespa', posat de moda per Júlia Flàvia, filla de Tito.

Cap de dama romana en bronze, datat al segle I dC (79-96), trobat a la ciutat romana d’Empúries (L’Escala, Alt Empordà, Girona). Les seves dimensions són 38,1 cm d’alçada per 26,2 d’amplada.

És difícil trobar a la península Ibèrica una escultura en bronze amb una qualitat i una tècnica tan curades com les que presenta aquesta peça.

La dama porta el pentinat anomenat “niu de vespa” que sembla va posar de moda Júlia Flàvia, filla de l’emperador Titus, fet que permet datar aquest cap.

El pentinat consisteix en un tocat frontal i elevat en forma de corona, composta per una complicada trama de petits rínxols. La resta del cabell, separat per una clenxa, està format per petites però llargues trenes que es recullen totes en un monyo final, recargolat, que deixa a la vista el coll i les orelles.

Els ulls anaven reomplerts amb una pasta de color blanc, amb un  disc d’una pedra negra anomenada pòrfir al centre, per tal d’imitar la còrnia del ulls i de donar realisme a la mirada.

La forma irregular del tall de la part inferior del coll indica que aquest cap hauria format part d’un bust o d’una escultura de grandària natural, per a la qual l’escultor o el bronzista va fer només el cap; després, s’hauria col·locat en un pedestal o s’hauria afegit en una escultura de cos sencer.

Bibliografia

ALMAGRO, M. 1947-1949, Dos buenos retratos femeninos romanos hallados en Ampurias, Ampurias IX-X, 49-53.

Ubicació en el museu

Fitxa tècnica de la peça

Núm. Inv.: MAC-BCN-15096

Nom: dama romana

Matèria: bronze

Període: alt imperi romà. Dinastia Flàvia

Cronologia: 79-96 dC (segle I dC)

Jaciment: Empúries

Procedència: L’Escala (Alt Empordà, Girona)

Mesures: 38.1 x 26.2 cm

Peces relacionades