EXPOSICIONS

Toni Catany. Arqueologies

març 2024

Toni Catany. Arqueologies

Aquesta exposició és un passeig pel conjunt de fotografies que retraten aquest sentiment de pertanyença a partir de les runes del passat clàssic que ça i lla salpebren els nostres paisatges del Mare Nostrum. Amb diverses tècniques fotogràfiques, Toni Catany recull una ingent quantitat de fotografies sobre temples, teatres, ciutats, murades, estàtues i mausoleus que dibuixen el seu propi passat, la seva tradició, els testimonis d’un temps d’abans que és també tan llunyà com proper a la seva infantesa o als somnis de la seva joventut, és a dir, a les seves pròpies runes.

Arqueologies de Toni Catany és també és una mirada no només de les runes clàssiques mediterrànies, sinó del fet d’observar-les i gaudir-les exposades als museus. Cada fotografia pot ser vista com una vitrina, i cada sala de museu pot ser vista com una fotografia, i en ambdós casos la runa, l’art en pedra, la romanalla que el temps ens ha permès encara contemplar, n’és sens dubte la protagonista, però el punt de vista del fotògraf, l’angle de l’ull i de l’objectiu que la mira la fa encara més especial, més concreta, més artística. Recollir aquests punts de vista, aquestes runes vistes amb l’amor i el sentiment de pertanyença i complicitat d’en Toni Catany és l’objectiu primer i més important d’aquesta mostra. Estàtues sense
cap, torsos mutilats, columnes dretes sense cap arquitrau o sostre, escales o calçades desertes, murs esventrats, inscripcions fragmentades no són testimonis de la destrucció del temps, sinó de la resistència a desaparèixer. Són els fets i els elements d’aquesta lluita entre l’oblit i la memòria, entre el desig i la indiferència, entre la curiositat i la desídia, entre l’amor d’allò que roman i el disgust d’allò que s’ha perdut. Les fotografies d’en Toni Catany no són sinó mapes oberts d’aquest laberint entre el que fou i allò que ens queda.


Twitter
Facebook