ARQUEOLOGIA DEL PERÚ: Abastos i perspectives ....

4 setembre 2014

El Perú està ubicat en la secció central i occidental d'Amèrica del Sud, presenta una extensió territorial de 1.285,215 m2, amb una població aproximada als 29 milions d'habitants. El territori peruà és travessat per la Serralada dels Andes el sistema muntanyós més poblat del món i que exerceix major influència en la configuració del relleu peruà, així com en el clima i els seus diversos recursos. 

La costa és una franja desèrtica interrompuda per 53 valls que està vinculada a la conca del Pacífic que amb la influència del Corrent d'Humboldt fan del mar peruà un dels més rics del món en recursos hidrobiològics. L'Amazònia comprèn més de la meitat del territori peruà i una quarta part de les selves tropicals del planeta. És travessada per multitud de rius, sent el principal el riu Amazones, el més cabalós del món. 

El Perú tanca més de 11,000 anys d'història que aborda l'evolució de les societats i la manera com han vingut modificant el territori i adaptant-lo a les seves necessitats. 

Iniciant-se quan bandes de caçadors i recol · lectors van extreure recursos dels plans, trencades i muntanyes en un patró de vida itinerant. També es pot recordar que fa 7000 anys els caçadors es van fer sedentaris i van crear els primers llogarets. Fa 5000 anys es van construir els primers temples i van organitzar comunitats complexes. 

Més tard van asseure les bases per al sorgiment dels grans estats com els Moche, Neixi, Cajamarca, Recuay, Waris, Tiahuanacos, etc., Deixant-nos com llegats seves obres hidràuliques, la seva ceràmica, els seus temples i les seves ciutats. 

D'ells i d'altres formes culturals andines neixen grups culturals d'influència regional que han d'acabar el seu cicle amb la presa de l'espai regional pels inques al segle XV la història acabaria al segle XVI amb l'arribada d'Espanya per començar una nova història. 

Acompanyi'ns en aquesta visita virtual al Perú: País de Tresors amagats que serà oferta en castellà per: Pedro Iberico Portocarrero, Director del Instituto de los Andes – Perú. 

Font de la imatge: Viquipèdia_ (cc)

Lloc: Auditori del Museu Nacional d'Arqueologia de Catalunya

Activitat gratuïta. Es recomana reserva prèvia a macvisites.acdpc@gencat.cat o al 934232149

Museu d´Arqueologia de Catalunya – Barcelona (Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc)| Barcelona (Barcelonès)


Twitter
Facebook