El origen de Tartesos

22 de maig de 2011

Per a molts historiadors, Tartesos només existeix als segles VIII i VI abans de la nostra era, però Tartesos va néixer molt abans… L’escriptor José Ruiz Mata, autor de l'assaig Tartesos: otra mirada, ens parlarà sobre els orígens d’aquesta atractiva i encara molt desconeguda civilització que es va desenvolupar al sud de la península Ibèrica.

José Ruiz Mata, de Jerez de la Frontera, és actualment director de la Revista de Literatura Tierra de Nadie, i ha estat guardonat amb el Premio Andalucía de la Crítica. Ha publicat obres de narrativa i assajos entre els quals es troba Tartesos, otra mirada.

Però, va ser la cultura tartesia la primera civilització occidental? José Ruiz Mata és del parer que el fenomen megalític de la façana Atlàntica i l’existència de rutes comercials en l’Atlàntic des del IV mil·lenni, va tenir una continuïtat fins a desembocar en Tartesos.En aquest substrat, al segle XIII a.n.e., coincidiran els anomenats pobles del mar i més tard al s. XII a.n.e. els fenicis a les costes atlàntiques andaluses. Ell és del parer que l’existència de Tartesos ens ha vingut marcada per influència grega (s. VIII i VI a.n.e.), però que ja existien abans. Aprofitant que ve a Barcelona, José Ruiz Mata ens obsequia amb una visita al MAC per exposar-nos les seves teories.

Activitat gratuïta. Es recomana reserva prèvia al Tel. 93 423 21 49 o 93 424 65 77 | infomac@gencat.cat

Museu d´Arqueologia de Catalunya – Barcelona (Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc)| Barcelona (Barcelonès)


Twitter
Facebook