L'enterrament megalític del dolmen del Collet de Su

7 d'abril de 2011

El dolmen del Collet es troba en un turó del qual pren el nom, situat al municipi de Pinós (Solsonès). L’any 1915 va ser excavat per Pere Bosch i Gimpera i Joan Serra i Vilaró, i l’estudi antropològic va ser realitzat per Telesfor Aranzadi. Es tracta d’un monument megalític de la família de les falses galeries cobertes o galeries catalanes de planta trapezoïdal, format per una llosa de capçalera dos lloses laterals, una llosa de coberta i una llosa de tanca (actualment desapareguda).

Segons el diari de camp de Bosch i Gimpera, a l’excavar el sepulcre es van trobar 18 cranis col·locats amb molta cura un al costat de l’altre, i alguns ossos llargs per sobre o al costat dels cranis.Arran de la recent reforma museogràfica de l'àmbit dedicat al Megalitisme, on s'exposa un diorama que recrea fidelment el Dolmen, el Laboratori de Paleopatologia i Paleoantropologia del MAC, ha portat a terme un nou estudi d’aquestes restes.

Amàlia Valls, paleoantropòloga i col·laboradora del laboratori del MAC, ens parlarà dels resultats i les conclusions d'aquest darrer estudi, i ens explicarà quina informació ens aporta l’estudi de les restes humanes antigues.

Activitat gratuïta. Es recomana reserva prèvia a macvisites.acdpc@gencat.cat o al 934232149

Museu d´Arqueologia de Catalunya – Barcelona (Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc)| Barcelona (Barcelonès)


Twitter
Facebook