ONLINE

Presentació

La seu barcelonina del Museu Nacional d’Arqueologia de Catalunya actua com a coordinador central de les accions i polítiques museístiques del conjunt, en especial pel que fa al relat museístic, la política de col∙leccions, la documentació dels objectes i les biblioteques i la de la recerca del Museu. Però, a banda d’aquesta important tasca de coordinació, la seu té una activitat pròpia com a museu. 

L’antic Museu d’Arqueologia de Barcelona (actual MAC-Barcelona) va ser creat com el que avui en diríem museu nacional, si més no amb la voluntat que Barcelona, i Catalunya, tinguessin un gran museu d’arqueologia, al mateix nivell que les grans ciutats europees. El precedent d’aquesta visió és la política d’intervencions arqueològiques que es va dur a terme des del Servei d’Investigacions Arqueològiques de l’Institut d’Estudis Catalans, impulsat primer per la Diputació de Barcelona i després per la Mancomunitat. 

Curiosament, aquesta vocació de projecció europea es va mantenir durant el franquisme i el postfranquisme. Sempre sentirem, però, curiositat de saber què hauria succeït amb aquest museu si la seva filosofia de creació –la vocació de representar Catalunya en el concert museístic arqueològic internacional– no s’hagués vist interrompuda poc temps després de la seva inauguració per l’esclat de la Guerra Civil espanyola.

Amb l’arribada de la democràcia aquest paper de representació del país es dilueix amb la irrupció en la museografia arqueològica de les noves realitats museístiques vingudes del món local, i no es recupera fins a la promulgació de la Llei de museus de l’any 1990, en què es crea el Museu d’Arqueologia com un dels tres museus nacionals del país.

Actualment, i com a fruit de la seva història, la seu de Barcelona té la col∙lecció d’arqueologia cronològicament i territorialment més completa del país i una de les biblioteques especialitzades en arqueologia més importants. A més, el Museu gestiona la col∙lecció arqueològica de la Generalitat de Catalunya dipositada a Cervera (Agència Catalana de Patrimoni Cultural), i està cridat a esdevenir el gran centre de dipòsits arqueològics del país i del material provinent de les excavacions preventives i de recerca que no tenen encara dipòsit definitiu.

Amb la mirada al futur

En aquests darrers anys, el Museu ha encetat un període de clara expansió, sostinguda per un bon nivell d’activitats complementàries a les visites que l’estan posicionant en un entorn tan competitiu com la mateixa ciutat de Barcelona. Un bon paquet d’activitats educatives, d’activitats familiars i de visites per a adults, i una programació estable d’exposicions temporals expliquen aquesta dinàmica positiva. El Museu, però, no ha deixat d’oferir les activitats que li són més pròpies: conferències, seminaris, tallers i presentació de llibres i recerques, activitats que mantenen viu el vincle del Museu amb l’acadèmia i que garanteixen la solvència científica del relat del Museu.

D’altra banda, la renovació gradual de les sales, encetada l’any 2004 i finalitzada el 2012, ha permès al Museu renovar la seva imatge. La recent incorporació d’audioguies i la futura creació de realitats virtuals i augmentades, al servei del relat, acabarà de fer més atractiva la visita. 

Però la seu de Barcelona no ha aturat el seu recorregut, té projectes sobre la taula, com la remodelació de l’entrada i la creació d’una cafeteria i d’una nova sala d’exposicions temporals de 800 m2, mostra de la seva ambició i del seu afany de superació i modernització. De ben segur que aquests projectes quallaran més tard o més aviat, i l’antic Museu Arqueològic de Barcelona serà la digna seu central del modern Museu d’Arqueologia de Catalunya. Vuitanta-un anys d’història notòria ens ho exigeixen. 


EQUIP HUMÀ
Veure en el mapa

ADREÇA

Passeig de Santa Madrona, 39-41 
Parc de Montjuïc. 08038 Barcelona
Tel. 93 423 21 49

HORARIS

De dimarts a dissabte

de 9,30 h a 19,00 h

Diumenges i festius

de 10 a 14.30 h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 93 423 21 49
E-MAIL: infomac@gencat.cat
Twitter
Facebook