CAP DE SETMANA IBÈRIC

21è Cap de Setmana Ibèric

2 i 3 d’octubre de 2021

Com cada any pel primer cap de setmana d'octubre es presenta una gran oportunitat per conèixer com era la gent de les nostres terres fa 2.200 anys. El Cap de Setmana Ibèric és l'esdeveniment anual de la Ruta dels Ibers més important i que atrau més visitants als jaciments ibèrics de tot Catalunya. Una festa que retorna a la vida els vestigis de fa més de 2.000 anys, oferint un gran ventall d'activitats al voltant de la cultura ibèrica: visites guiades, visites teatralitzades, tallers, reconstruccions històriques, tasts de menjars i de begudes... una varietat d'opcions per tots els gustos i públics!

Cada any s'escull un tema sobre el qual se centrarà aquesta gran festa. Aquest 21è Cap de Setmana Ibèric es dedicarà a les xarxes de comunicació de la societat ibèrica. Tot i no haver-hi eines tan potents com les autopistes actuals o Internet, les societats ibèriques estaven molt en contacte entre elles. El comerç, tant terrestre com marítim, apropava cultures i pobles a intercanviar idees i productes. Tot i estar els poblats allunyats entre ells, existien forts lligams entre les seves gents. Potser els ibers no tenien xarxes socials, però estaven molt al dia de les notícies que hi passaven al seu voltant!. Consulteu la programació completa.

Per tothom qui vulgui compartir aquesta festa que s'aproxima, podeu compartir les vostres experiències i grans moments a través del hashtag #csi_ibers!

Activitats a Barcelona

Dissabte 2

De 10,30 a 11,30 h. Visita guiada a l’exposició l’Enigma Iber. Arqueologia d’una civilització.

Visita en la que ens aproximarem a les xarxes de comunicació i els productes i intercanvis culturals que van afavorir a les societats ibèriques. L'exposició L'enigma Iber. Arqueologia d'una civilització aborda la història i la cultura dels anomenats pobles ibers, que visqueren a la façana mediterrània de la península Ibèrica i, fins i tot, més enllà, durant bona part de l'anomenada edat del ferro, entre els segles VI-I aC, tot fent un èmfasi especial en les comunitats arrelades en l'actual territori català. La mostra es configura com un gran fresc o panorama històric i cultural sobre aquests pobles i la seva civilització.

D’11.30 a 13.30 h.Què ens diuen els ibers? Taller d’escriptura ibèrica. L’escriptura ha estat, sens dubte, un dels invents i avenços més importants en la història de la humanitat, tant important que és el marcador que separa la Prehistòria de la Història, creant un abans i un després en el nostre desenvolupament cultural. Fins el moment, la llengua ibèrica no ha estat encara desxifrada. Es pot llegir, es coneix el valor dels signes escrits però desconeixem el significat de les paraules. Amb aquest taller podreu escriure de dreta a esquerra i a l’inrevés!! Activitat per a adults.

Activitats gratuïtes amb el preu de l’entrada. És imprescindible fer la reserva prèvia al tel. 93 423 21 49 o a macvisites.acdpc@gencat.cat

A les 20 h. Teatres de la llum.Teatres de la Llum és una experiència creada per Mariola Ponce i Vicent Ortolà que aglutina el teatre d'ombres, el teatre negre i les projeccions, una experiència escènica on els protagonistes són actors i actrius no professionals. Una experiència amb uns objectius bàsicament pedagògics que, en forma de petits tallers, esdevenen un macroespectacle en el qual s'implica tota la comunitat de l'entorn. Els personatges ibers prenen vida en un espectacle de llums i ombres. Preu 6 €. Imprescindible fer la reserva prèvia de les activitats al tel. 93 423 21 49 o macvisites.acdpc@gencat.cat

Tot el dia. Sortida al MAC Ullastret. El poblat ibèric del Puig de Sant Andreu és el nucli urbà més gran de la tribu ibèrica que els autors antics van anomenar indigets. Està situat en un petit turó, al nord-est del poble d’Ullastret, des d'on es domina el paisatge suau i tranquil de l'Empordà. L’itinerari permet veure la muralla ibèrica més gran i antiga de Catalunya, ‘entrar’ a les cases rectangulars, des de les més modestes, fins a les construccions de les famílies més importants, l’aristocràcia ibera, caminar pel carrer empedrat i descobrir el sistema de recollida d’aigua. La vida espiritual dels antics habitants d’Ullastret ha deixat la seva empremta amb les restes de tres temples, del segle IV aC i III aC. Completa el conjunt el Museu monogràfic d'Ullastret, que permet interpretar el jaciment i conèixer la cultura ibèrica a la zona nord-est de Catalunya. La sortida es complementarà amb una visita a l’exposició temporal l’Enigma iber. Arqueologia d’una civilització. Activitat en col·laboració amb Arqueonet. Més informació a www.arqueonet.net

Diumenge 3

De 10 a 14.30 h. Jornada de Portes Obertes.

De 10,30 a 12 h. El colors ibers. Taller familiar. En aquest taller aprendrem els procediments de la tintoreria ibera i realitzarem una petita peça teixida.

De 12,30 a 13,30 h. Visita guiada temàtica a l’exposició l’Enigma Iber. Arqueologia d’una civilització. 

Activitats gratuïtes. 

DADES DE L'ACTIVITAT
On Museu d'Arqueologia de Catalunya i membres de l'Arqueoxarxa
Hora 10:00:00
Durada
Preu Consulteu activitats