Activitats de l'exposició Art Primer

Febrer a Juny de 2020

Un interessant programa d’activitats per a tots tipus de públics.

Durant el període d’obertura de l’exposició, s’ofereix un ampli programa d’activitats, format per visites guiades, tallers, màster classes i conferències d’especialistes i visites organitzades a conjunts d’art rupestre, tant de Catalunya com de l’Estat espanyol. També s’han programat activitats per a centres escolars i per a famílies els caps de setmana. Seminari d’Art Rupestre i Experimentació, programat pel 4 al 6 de març: dues jornades pràctiques centrades en l’ús de les noves tecnologies i en l’experimentació com a eina d’estudi de l’art rupestre. 

CICLE DE CONFERÈNCIES

Dijous 20 de febrer / Conferència + Presentació. “Art Primer. Artistes de la prehistòria”. Conferència inaugural del cicle vinculat a l’exposició temporal i presentació del catàleg vinculat a la mateixa, a càrrec de la comissaria de la mostra, la Dra. Inés Domingo. 19 h. 

Dimecres 4 de març/ Conferència. Els orígens neandertals de l'art paleolític de la Península Ibèrica, a càrrec del Dr. Joao Zilhao (ICREA-UB). Es presentaran els resultats de les més recents investigacions sobre la datació de l'art rupestre paleolític i les seves implicacions per a grans qüestions de l'evolució humana i del paper que en ella van jugar les poblacions neandertals. 19 h.

Dijous 19 de març / Conferència. Tattoo you: Vida quotidiana i activitat simbòlica durant el Gravetià d'Antoliñako koba (Bizkaia), c. 32.000-30.000 Cal BPA, a càrrec de Mikel Aguirre Ruiz de Gopegui. . El tatuatge i altres formes de modificació corporal, amb un fort significat simbòlic, protector, de pertinença, penitència, estatus, o història personal, és un fenomen universal en l'Homo sapiens, i probablement des de temps molt remots. Una hipòtesi funcional sobre un conegut utensili prehistòric del Paleolític superior ens ha conduït a la possible identificació de la tecnologia del tatuatge en el registre arqueològic. 19 h.

Dijous 2 d'abril / Conferència. Les dones a l'art prehistòric. D'autories i presènciescàrrec de la Dra. Margarita Sánchez (UGR). Com a gairebé tots els àmbits de la creació i de la producció humana al llarg de la Història, en el denominat art rupestre, les dones i altres grups d'edat han estat escassament visibilitzats. Potser, el que durant molt temps s'hagi vinculat aquest fenomen a activitats molt concretes, és a dir, propiciar la caça o el desenvolupament de pràctiques rituals específiques, ha ajudat a ignorar la diversitat d'interpretacions possibles per a una producció que es realitza durant milers d'anys, per grups humans diferents i en resposta a necessitats econòmiques, ideològiques i socials diferents. En aquesta conferència discutirem algunes de les premisses en què s'han assentat aquests prejudicis, analitzant d'una banda com s'han anat construint aquests discursos des del XIX i de l'altra, què ens diu la investigació científica actual sobre aquestes produccions. 19 h.

SEMINARI D'ART RUPESTRE I EXPERIMENTACIÓ

De dimecres 4 a divendres 6 de març / SEMINARI D’ART RUPESTRE I EXPERIMENTACIÓ. El seminari d’art rupestre i experimentació es concep com una jornada d’exposició i debat de l’estat actual de la recerca en l’art paleolític i llevantí Patrimoni Mundial i dues jornades pràctiques centrades, la primera, en l’ús de les noves tecnologies en la documentació, estudi, conservació i divulgació de l’art rupestre, i la segona, en l’aproximació experimental com a eina d’estudi de l’art rupestre. Programa complert.

N’és obligatòria la inscripció a través de macvisites.acdpc@gencat.cat o del telèfon 934232149.

SORTIDES CULTURALS

De dijous 23 a diumenge 26 d'abril / Sortida cultural. Art rupestre de la cornisa cantàbrica Patrimoni Mundial. Guiatge a càrrec del Dr. Antoni Palomo, responsable de la col·lecció de prehistòria del Museu d’Arqueologia de Catalunya i comissari de l’exposició “Art primer. Artistes de la prehistòria”.

Dissabte 23 i diumenge 24 de maig / Sortida cultural. Conjunts d’art rupestre llevantí Patrimoni Mundial. Visita al centre d’Interpretació dels Abrics de l’Ermita a Ulldecona, conjunts d’art rupestre de Capçanes i Museu de la Valltorta - Parc cultural d’art rupestre. Guiatge a càrrec de la Dra. Inés Domingo, professora associada / Investigadora ICREA, Universitat de Barcelona i comissària de l’exposició “Art primer. Artistes de la prehistòria”. 

VISITES GUIADES ESPECIALS

Dijous 12 de març, 16 d'abril, 14 de maig i 18 de juny / Visita guiada especial. “Art Primer. Artistes de la prehistòria” a càrrec dels comissaris de l'exposició, Dra. Inés Domingo (ICREA-UB) i el Dr. Atoni Palomo, alterns. Una visita guiada per l’especialista a través de la qual es podrà aprofundir en diferents aspectes singulars. 19 h.

PREHISTÒRIA EN FAMÍLIA

Diumenges 19 d'abril, 10 i 24 de maig, 13 de juny / Jornada prehistòrica. Prehistòria, art i arqueologia! Una jornada en la que descobrirem la prehistòria a través de l’art i la tecnologia! 11 h.

Diumenges de març i abril / El primer art. En aquesta activitat descobrirem el pensament creatiu de les societats prehistòriques. Centrada en la interpretació dels conjunts pictòrics mitjançant tècniques de visual thinking strategies i experimentació. Diumenges a les 11 h.

VISITES GUIADES.

Diumenges del 9 de febrer al 28 d’abril: Visites guiades. “Art Primer. Artistes de la prehistòria”. S'abordarà els orígens de l'art a la prehistòria, tot dedicant una especial atenció a les manifestacions de l'anomenat "art rupestre llevantí", conservades als territoris de la façana mediterrània de la península Ibèrica, i, en especial, a Catalunya. La mostra presentarà més d'un centenar d'objectes únics de la prehistòria europea, procedents dels mateixos fons del Museu d'Arqueologia de Catalunya i d'altres museus i institucions catalanes, franceses i de l'estat espanyol, acompanyats de nombrosos recursos audiovisuals i de realitat virtual per a la seva millor contextualització i comprensió. Diumenges a les 12.30h. Activitat inclosa en el preu de l’entrada. *Excepte diumenge 5 d’abril.

En totes les activitats l'aforament és limitat, es recomana reserva prèvia a macvisites.acdpc@gencat.cat o al 934232149.

DADES DE L'ACTIVITAT
On Museu d'Arqueologia de Catalunya. Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc
Hora 10:00:00
Durada Consulteu horari de cada activitat a la programació
Preu Activitats gratuïtes