DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

La Joia del Museu

Dia Internacional dels Museus

La Roca dels Moros del Cogul (Lleida) va ser el primer testimoni amb art rupestre llevantí trobat a Catalunya, l'any 1908, i el segon de la façana mediterrània peninsular. Des del seu descobriment el seu estudi va despertar un enorme interès per arqueòlegs de l'estat i de fora d'aquest. A l'exposició Universal del 1929 s'exposa un motlle realitzat in situ realitzat per Josep Font. Posteriorment es realitza la còpia que descrivim i que va ser exposada per primera vegada en les sales de prehistòria del Museu Arqueológico de Barcelona inaugurades l'any 1940, ja sota la direcció de Martin Almagro. Es desconeix l'autoria de la còpia.

La còpia representa el panell del Cogul, on apareixen les espècies més representades a l'art llevantí, bous, cérvols, cabres i porcs senglars, al costat de la cèlebre dansa fàl·lica. Avui sabem que aquesta famosa dansa, on nou dones envolten un personatge masculí amb el sexe representat, va ser realitzada en diverses fases, de manera que es van anar afegint parelles de dones al llarg del temps. El resultat, però, continua sent excepcional i sense paral·lels.

La convivència en el mateix panell de gravats, potser finipaleolítics, de pintures llevantines amb temàtiques exclusives, com la coneguda "dansa fàl·lica", pintures esquemàtiques i diverses inscripcions ibèriques i romanes ens diu que aquest espai va mantenir uns valors culturals destacats al llarg de moltes generacions.

Fitxa tècnica

  • Cronologia: realitzada entre el 1929 i el 1940
  • Període: còpia de les pintures prehistòriques del Cogul (les Garrigues)
  • Material: guix i arpillera,
  • Procedència: Museu d’Arqueologia de Catalunya
  • Ubicació actual: exposició Art primer. Artistes de la prehistòria.
  • Dimensions: 2018x163 cm
DADES DE L'ACTIVITAT
On Museu d'Arqueologia de Catalunya
Hora 10:00:00
Durada Objecte presentat a l'exposició Art primer. Artistes de la Prehistòria
Preu Gratuït