CONFERÈNCIA

Cicle de conferències: Arqueologia a l'exili

maig de 2019

Dijous 9 de maig. “Fugint de la destrucció i de les bombes: el salvament de l’art en temps de guerra”. A càrrec de Joaquim Nadal i Farreras (ICRPC).

El patrimoni artístic, el Tresor Artístic Nacional va patir diverses escomeses durant la Guerra Civil. Primer la destrucció iconoclasta els primers mesos de guerra i més tard la contínua amenaça de les bombes.

Després del sotrac inicial i de forma simultània les institucions van desplegar un esforç enorme de salvament. Salvar el patrimoni era un imperatiu moral incorporat a la lluita per un autogovern fort i pels valors republicans.

Dijous 16 de maig. “En temps de guerra: el Museu d’Arqueologia de Catalunya i la protecció del patrimoni arqueològic”. A càrrec d’Àngels Casanovas (MAC-BCN)

En esclatar la rebel·lió militar de 18 de juliol de 1936, el patrimoni eclesiàstic rebé a tot Catalunya atacs de tota mena. Als actes vandàlics que implicaren la destrucció del patrimoni eclesial, s’hi sumaren els atacs contra els bens privats. Davant la situació de descontrol la Generalitat crea, entre d’altres, la Comissaria d’excavacions i Museus d’Arqueologia amb Pere Bosch Gimpera al capdavant,  organitzant una xarxa territorial de delegats que tindria com a tasca el salvament del patrimoni emparats pel decret d’incautació dels Museus i col·leccions arqueològiques de Catalunya, ruïnes, monuments arqueològics i zones d’excavació.

Dijous 23 de maig. “Pere Bosch i Gimpera, formació, maduresa i exili d’un prehistoriador” a càrrec del Dr. Francesc Gracia Alonso (UB).

En aquesta conferència  sobre Pere Bosch Gimpera (1891-1974) volem presentar una anàlisi de les diferents etapes al llarg de la seva carrera professional com a arqueòleg. Dividirem el temps en quatre gran fases: etapa de formació (1911-1923); etapa de consolidació (1923-1939); primer exili i UNESCO (1939-1952); i referent internacional de la recerca (1952-1974). Defugint els elements més coneguts de la seva trajectòria com ara la activitat política a Catalunya i Mèxic, destacarem essencialment la tasca d’organitzador de la recerca, la protecció del patrimoni i la difusió del coneixement.

Dijous 30 de maig. “La protección del patrimonio cultural durante conflictos armados: ¿qué hemos aprendido en los últimos años?”. A càrrec d’Isber Sarbrine (Heritage for Peace).

A través de toda la región de Oriente Medio y Norte de África (MENA), se han producido una gran cantidad de conflictos de muy diversa índole, que han tenido catastróficas consecuencias para los habitantes. Esto a día de hoy, ha producido una inestabilidad sin precedentes en la zona, que está teniendo efectos a escala global y cuya importancia e influencia en muchos casos es difícil de predecir. Tales conflictos han supuesto un grave daño en el Patrimonio de los países afectados.

La amenaza al Patrimonio ha generado un fenómeno totalmente nuevo en las sociedades de los países del MENA: la sensibilización sobre el valor cultural, económico e identitario del Patrimonio ha calado ente las comunidades locales con una intensidad sin precedentes. Resultado de ello es la aparición de organizaciones sociales, agrupadas en forma de ONGs o Fundaciones que se dedican a promover la protección del Patrimonio y a la divulgación de los valores que representa. Este fenómeno es especialmente remarcable en los países donde los daños están siendo más graves, como Siria, Egipto, Iraq, Yemen o Libia.

Esta presentación hará una comparación sobre la protección del patrimonio cultural entre el pasado y la actualidad. Examinará los esfuerzos internacionales en la protección del patrimonio cultural en diferentes niveles. También mostrará cómo ha cambiado el derecho internacional sobre la protección del patrimonio cultural y hasta qué punto este cambio legal pudo proteger el patrimonio cultural durante los conflictos. Además, examinará el papel de la sociedad civil en la protección del patrimonio cultural presentando diferentes casos. Finalmente, la presentación hablará del trabajo del ONG Heritage For Peace (Patrimonio por la Paz). Desde 2013 Heritage For Peace permanece activa en la protección del Patrimonio durante conflictos armados.

A les 19h. Activitat gratuïta.

Es recomana reserva prèvia a macvisites.acdpc@gencat.cat o al 934232149.

DADES DE L'ACTIVITAT
On Museu d'Arqueologia de Catalunya, Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc. Barcelona
Hora 19:00:00
Durada 2h
Preu Activitat gratuïta