Guttus del Dofí




Guttus o vas plàstic en forma de dofí destinat a contenir un líquid, possiblement preuat. Aquestes peces s'han interpretat també com a possibles biberons per alletar als nadons.

Guttus o vas plàstic en forma de dofí procedent de la necròpolis púnica de Puig des Molins (Eivissa, Eivissa, Illes Pitiüses), datat al segle IV aC.

Es tracta de la representació d’un dofí, amb un orifici al musell, que es disposa sobre un suport de base el·líptica. En un dels costats de la peça, a l'alçada del ventre, hi ha un receptacle amb cinc forats per filtrar-hi el líquid, sota el qual arrenca una petita nansa.

Els detalls del dofí, com ara el musell, la boca, els ulls i la cua, estan realçats amb pintura blanca, així com la base de la peça on s’escenifica el mar amb petites pinzellades en forma d’ona.

Aquests vasos figuratius haurien servit per contenir i guardar olis, ungüents o perfums de qualitat, associats al tocador. Eren peces pertanyents a una vaixella de luxe que no estava a l’abast de la majoria de la població.

La figura del dofí és una representació habitual en el context dels pobles mediterranis, i té connotacions religioses i simbòliques. A l’antiga Grècia, d’on prové la peça, són nombrosos els déus que adopten formes de peix o que es representen muntant dofins o cavallets de mar, com són els casos d’Afrodita i de Posidó.

El dofí es troba igualment associat a Apol·lo: és el company dels mariners, els hi garanteix travesses tranquil·les i també és còmplice dels pescadors. Al tractar-se d’un animal amat pel déus, la seva captura representava un sacrilegi.

Ubicació en el museu

Fitxa tècnica de la peça

Núm. Inv.: MAC-BCN-8226

Nom: guttus del dofí

Matèria: ceràmica grega de vernís negre

Període: cultura grega

Cronologia: segle IV aC

Jaciment: necròpolis de Puig des Molins

Procedència: Eivissa (Eivissa, Illes Balears)

Mesures: 10.2 x 16.2 x 4.7 cm

Peces relacionades