Cernos de Camarles




Cernos ibèric amb la representació d'una deïtat femenina associada a Demèter, Core-Persèfone.

Cernos de terracota, datat entre els segles IV i II aC, en forma de cap femení, interpretat com la representació d'una deessa associada a la fecunditat de la terra i al món agrari.

La peça va ser trobada l’any 1953 dins d’una sitja al jaciment del Bordissal (Camarles, Baix Ebre, Tarragona), formant part d’un conjunt de més de 30 peces d’idèntiques característiques, a més d’altres terracotes figurades.

Aquestes representacions estan realitzades a motlle i presenten mesures similars. El del Bordissal té unes dimensions de 16,3 cm d’altura i un diàmetre superior d’11,3 cm i presenta un forat de ventilació a la part posterior i altres cinc orificis més petits realitzats a la part superior.

Els elements decoratius de la figura són els habituals en aquest tipus de peça: està coronada amb un càlat −sìmbol de divinitat− i als cabells porta una garlanda de diferents elements vegetals i fruits que es representen amb tres petites esferes situades just damunt del front.

El cernos està recobert per una capa d’engalba blanca, sobre la qual hi ha restes de decoració pintada en color vermell, conservant-se a la vora superior una banda de triangles vermells, anomenats “dents de llop”, i un penjoll de petites denes al coll.

El culte a les divinitats protectores de les collites era molt estes a la Mediterrània occidental tant en el món hel·lènic com púnic, relacionat amb les deesses Dèmeter i Core gregues o a la Tànit púnica des del segle IV aC i comte amb una àmplia representació iconogràfica.

La localització d’aquests tipus de vasos en contextos domèstics, funeraris, rituals o santuaris permet interpretar-los com peces votives destinades a contenir ofrenes, probablement les primícies de les collites. Les primeres espigues de cereal es col·locarien a la part superior del càlat. Alguns exemplars presenten el càlat sense orificis i amb restes de foc, cosa que permet atribuir a aquestes peces la funció de timiatèrion o cremador de perfums.

Bibliografia

RUIZ DE ARBULO, J. 1994, Los cernos figurados con cabeza de Core. Nuevas propuestas en torno a su denominación, función y origen, Saguntum 27, 155-171.

Ubicació en el museu

Fitxa tècnica de la peça

Núm. Inv.: MAC-BCN-29199

Nom: cernos

Matèria: atuell ceràmic a motlle

Període: cultura ibèrica

Cronologia: segle IV-II aC

Jaciment: El Bordissal

Procedència: Camarles (Baix Ebre, Tarragona)

Mesures: 16.3 x 11.3 cm

Peces relacionades