El teixit que va venir del desert
Teixit de llana i lli. En un teixit de color cru s’hi troba un quadrat de fons porpra violeta, format per quatre cassetons en escaire  al voltant d’un motiu central. Els quatre cassetons estan adornats per brodats de línies entrecreuades, l’inferior esquerra i el superior dret formant dobles rombes, mentre que l’interior dret i superior esquerra per rombes simples més petits. Al cassetó central, envoltat per una sanefa brodada hi trobem la figura d’un animal amb traços vermells  i verds. Tot plegat decorat per una bordura de triangles esglaonats.

Història de la peça: Procedent d’una col·lecció particular de Barcelona. Adquirit a subhasta.

Unes paraules sobre indumentària

En general els teixits coptes han arribat en forma de petis fragments com aquest a les col·leccions conegudes. La raó és ben senzilla, els quadrats i bandes decoratives amb brodats anaven originalment col·locats sobre teixits llisos de color cru essent la part més preuada de la peça, i, d’altra banda, també la més resistent. No obstant això, l’arqueologia, la iconografia i els textos ens han ajudat a conèixer cóm es vestien els cristians egipcis des de la tardo antiguitat. Les peces més comuns eren les túniques- llargues o curtes segons si es tractava d’homes o de dones- i els xals. El nostre fragment anomenat tabulae s’hauria pogut emprar de manera indistinta per decorar una túnica o un xal. La recreació que hem fet il·lustraria les dues possibles col·locacions.

Bibliografia recomanada:

De Bourguet, Pierre; Musée Nacional du Louvre Catalogue des étoffes Coptes, Editions des Musées Nationaux, Ministère d’Etat, Paris, 1964

Lorquin, Alexandra, Les tissus coptes au Musée National du Moyen Âge- Termes de Cluny, Paris 1992

Àngels Casanovas Romeu

Conservadora

 

Fragment de teixit copte

 

Període: Alta Edat Mitjana

Dates: Segle XII

Lloc de procedència: Egipte

Cultura: copte

Material: Llana i lli

Dimensions: 12x 12’4cm

Núm. d’inventari: 44415

Ubicació en el museu: magatzem