Bes
Aquí trobem una representació de Bes, una deïtat protectora en la mitologia egípcia. Sol ser representat amb una gran barba, ensenyant la llengua i, de vegades, amb el penis erecte. És per tant, una representació que podem entendre com a típicament masculina.

 

Com s’ha entès el gènere i la sexualitat de les deïtats a les diferents cultures?

 

En moltes cultures, les deïtats són entitats antropomòrfiques, per tant tenen característiques humanes, incloses el gènere i la sexualitat. Tot i que les deïtats i persones sacres de la nostra cultura tendeixen a entendre’s amb un gènere binari (son homes o dones), això no és així a totes les cultures. Existeixen, per exemple, Hermafrodit (fill d’Afrodita/Venus i Hermes/Mercuri, a les mitologies grega i romana), Awo (deïtat andrògina de la lluna al poble àkan d’Àfrica), Centeotl (deïtat andrògina del blat de moro a la cultura mexica o asteca), Sedna (deessa del mar a la cultura inuit), etc.

Totes aquestes deïtats no encaixen en els conceptes binaris home i dona, sinó que es troben en punts intermedis dels dos, se surten completament de la dualitat home-dona o inclús hi fluctuen, igual que passa amb les persones humanes. Cada cultura aplica a les seves deïtats rols sexuals i de gènere diversos.

 

Cada religió té les seves particularitats, divinitats amb històries, naixements i gèneres molt diversos. Té gènere la divinitat cristiana? Quin se li assumeix? Per què?

 

Sovint s’ha identificat al déu cristià com a un home. Essent la nostra societat una societat patriarcal, el gènere que s’assumeix a la única divinitat cristina és la masculina. Tot i que recentment hi ha debat en l’església sobre aquest tema, ja que déu, en principi, no ha de tenir gènere: ni home, ni dona, ni un tercer gènere; s'ha d’entendre com a “Déu”. 

Les religions, per se, no son LGTBIfòbiques. És el context en el que s’emmarquen el que fa que ho siguin o no. Tampoc tenen perquè ser patriarcals, això ho determina el context social. De fet, dins la mitologia bíblica de la religió cristiana hi trobem relacions que han sigut interpretades com homosexuals, com la del rei David i Jonatan. En altres religions, de fet, la diversitat LGTBIQA+ ha format parts dels seus rituals, com passa amb l’androgínia d’alguns xamans, p.ex. a les religions prehistòriques del nord d’Europa.

 

(Per més informació sobre la diversitat afectiva, sexual i de gènere en la mitologia, pots consultar online els continguts de l’exposició del projecte “Una Mirada LGTBI+” al Planetari de Pamplona, en el següent enllaç: https://bit.ly/MiradaLGTBI_Planetari.)