Representació del gènere o sexe
En aquesta figura femenina no veiem els trets sexuals que més endavant s’utilitzaran per a la representació de les dones. Hi veiem uns pits molt petits i formes poc curvilínies, per exemple, elements que son contraris a com se sol representar les dones, el sexe femení i la feminitat en altres cultures o més endavant en el temps.

 

Com creus que ha canviat la representació del gènere, i per què?

 

I la del sexe, és a dir, la dels trets biològics associats a la reproducció?

 

De forma més general, com canvia —en el temps i l’espai— la representació de la corporeïtat humana?

 

La representació de la masculinitat i la feminitat ha canviat molt amb el temps, depenent de contextos culturals, d’ús, etc. Per exemple, des del segle XIX, les representacions femenines tendeixen a ser més sexualitzades i des del punt de vista masculí, però no sempre ha estat així. A l’antiga civilització de l’Indus, entre Pakistan i Índia, una part molt important de la representació dels homes eren els mugrons.

 

Això suposa un repte quan analitzem representacions del passat, ja que hem de defugir del presentisme.

Per exemple, moltes figures del Bronze cretenc no mostren cap tret sexual, sinó que aquests podien aparèixer en el moment d’ús de les figures, com la combinació amb la roba. Altres vegades, el gènere pot ser una de múltiples interpretacions de les troballes arqueològiques, com a les figures “globulars” de la civilització de l’Indus, que s’han interpretat com a dones embarassades, però també com a caricatures o com representacions de l’opulència a través de l’obesitat.

 

El gènere també pot interaccionar en les representacions humanes amb altres característiques, com l’edat. A les representacions, de vegades s’associa l’absència d’òrgans sexuals amb una representació sexual concreta, per exemple, es poden identificar els individus que no tenen un penis marcat com a dones, o a la civilització de l’Indus es solen identificar com masculines les figures que no tenen pits. Això fa que no estigui clar si les representacions de la infància d’aquesta cultura son només masculines, o més aviat evitaven la representació d'òrgans sexuals en entendre que no son rellevants en aquesta edat.