Pensament únic
Aquí hi trobem conjunt de recipients de ceràmica creats sota un mateix model de pensament. Repeticions de les mateixes formes, sense decoració, monocroms... en aquestes ceràmiques hi veiem la uniformitat del pensament i de la creativitat.

Les societats tendeixen a desenvolupar “pensaments normatius” o “pensaments hegemònics”, és a dir, conjunts d’idees o concepcions del món dominants, que comprenen creences, valors morals, coneixements, percepcions, institucions, costums… que els membres de les societats tenen per la “norma” única, vàlida i universal.

 

Com s'estructura el pensament hegemònic a les societats?

Aquestes idees preconcebudes i hegemòniques, poden portar les societats a una violència estructural (com l’LGTBfòbia, masclisme, racisme,…)?

 

Els pensaments hegemònics s'estructuren a través de diversos factors, com ara l'educació, la socialització i, actualment, els mitjans de comunicació i les institucions.

A vegades, aquests pensaments hegemònics poden negar o minimitzar els drets i la dignitat d’algunes persones, especialment les que formen part de minories o col·lectius minoritzats, com les persones LGTBIQA+, les persones racialitzades, les persones amb diversitat funcionals…

Són pensaments hegemònics en moltes societats, per exemple, que totes les persones s’han de classificar en dos rols de gènere concrets, home i dona; o que la sexualitat té com a finalitat la procreació. Aquests pensaments normatius es manifesten sovint en tots els àmbits de la societat, des del familiar o educatiu fins als polítics i culturals, incloent els mitjans de comunicació, que els solen reforçar.

Sovint, aquests pensament hegemònics són contraris als drets humans, i generen gran quantitat d’infelicitat, fins i tot situacions d’exclusió social i violència contra persones i col·lectius. És important desafiar i desconstruir idees i creences dominants sobre el gènere i la sexualitat, així com fomentar una cultura de diversitat, inclusió i respecte als drets humans.