Primeres civilitzacions
L’ull d’Horus era un símbol protector de l’Antic Egipte, referent a una de les deïtats principals del panteó egipci, Horus, déu del cel, la caça i la guerra, entre d’altres.

En alguns mites relacionats amb aquesta deïtat apareixen relacions sexuals entre persones del mateix gènere. Es diu que el déu Seth va emborratxar Horus per aprofitar-se’n sexualment, fet que va derivar en una lluita entre les deïtats, convertits en hipopòtams. Algunes versions del mite diuen que Seth es quedà embarassat d’Horus. El mite sovint s’ha interpretat com una història d’odi i venjança, però també se n’han fet lectures positives: la unificació d’Egipte es representava amb la unió d’Horus i Seth.

De l’antic Egipte ens han arribat diferents exemples de possibles relacions afectivo-sexuals entre persones del mateix gènere, com aquest mite, la tomba dels dos oficials Khnumhotep i Niankhkhnum, enterrats junts amb imatges fent-se petons o la història del rei Pepi II i el seu oficial Sasenet. 

Com eren les relacions entre persones del mateix gènere a les primeres civilitzacions, com l'antic Egipte?

Com s'ha interpretat la informació que disposem?

Com tot tipus de relacions socials, les relacions afectives i sexuals han anat entenent-se o codificant-se de forma diferent en les diferents cultures humanes i al llarg del temps. I és del tot probable que les relacions afectives entre persones del mateix gènere existissin des del principi de la nostra espècie.

Atesa la llunyania en el temps i la freqüent dificultat per esbrinar les relacions entre persones del mateix gènere, el tema de la diversitat sexual i de gènere a l’antiguitat planteja de fet moltes preguntes:

 

Quina era la seva freqüència, i quins valors (positius, negatius,…) es relacionaven amb la diversitat sexual i de gènere a les diferents cultures de l'Antiguitat?

Eren sempre els mateixos valors o canviaven segons cultures, estrats socials, relacions específiques, etc.?

Com ha evolucionat la diversitat afectiva, sexual i de gènere a les diferents cultures del món i les seves religions?

 

(Per més informació sobre la diversitat afectiva, sexual i de gènere en la mitologia, pots consultar online els continguts de l’exposició del projecte “Una Mirada LGTBI+” al Planetari de Pamplona, en el següent enllaç: https://bit.ly/MiradaLGTBI_Planetari.)