Megàlits, druides i xamans
En moltes cultures antigues trobem persones amb rols socials rellevants de caire espiritual, místic, màgic i/o curatiu: bruixots i fetilleres, druides, xaman(e)s, sacerdots i sacerdotesses…

 

Quina és la relació entre les persones amb rols socials espirituals i la diversitat afectiva, sexual i de gènere?

 

A Europa trobem la figura del druida al món celta neolític i posterior, que va abastar gran part d’Europa, incloent gran part de la península Ibèrica. Les persones druides son molt complicades d’identificar a nivell arqueològic, ja que no s’ha trobat cap element que s’hi associï de forma evident. No obstant això, sabem que a les cultures celtes hi havia certa llibertat en l’orientació sexual en les relacions entre homes.

Com malauradament sol passar, no ens han arribat gaires evidències de relacions entre dones, però sabem que en les societats celtes les dones lluitaven juntament amb els homes i tenien certa llibertat sexual: la seva situació era molt més igualitària que en la majoria de societats de l’època.

En altres cultures europees, com la nòrdica, sí que trobem més fàcilment referències a la diversitat afectiva, sexual i de gènere dins el xamanisme. Exercir el xamanisme – o seiðr– es considerava ergi, és a dir, efeminat o poc masculí. Per tant, el seiðr s’exercia habitualment per sacerdotesses (vǫlur pl., vǫlva s.), i algunes vegades per homes amb característiques que no es consideraven típicament masculines en aquestes societats, per exemple; homes homosexuals.

 

Podem trobar figures o situacions similars fora del context europeu?

 

En algunes regions del continent americà, les figures sacerdotals les cobreixen persones que podríem considerar de gènere no binari. Avui dia se’ls descriu amb el terme “dos esperits” ja que són persones que, en aquestes societats, s’entenen com posseïdores d’un esperit femení i un de masculí, esdevenint un tercer “gènere” amb característiques dels altres dos. Aquest terme, però, és també una manera de descriure’ls des del presentisme, un terme paraigües que engloba identitats amb característiques diferenciades en els diferents pobles.