L'Evolució
L’ésser humà (Homo sapiens sapiens) és una espècie animal dins l’arbre de la vida, que forma part dels primats, els mamífers, els vertebrats, els animals…

És la nostra espècie l'única que mostra diversitat afectiva, sexual i de gènere?

Quan apareix aquesta diversitat afectiva, sexual i de gènere a la nostra línia evolutiva?

 

Entre els animals hi ha molts exemples d’aquesta diversitat. Per exemple, les relacions afectives i/o sexuals entre animals del mateix sexe s’han descrit en centenars d’espècies, des de les papallones fins als lleons, els elefants o les gavines.

També s’han descrit moltes espècies amb individus intersex o amb vides asexuals, i amb històries naturals de vida que ens poden recordar les realitats trans, com moltes espècies de peixos, que transiten de sexe, canviant-lo al llarg de la seva vida. L’ésser humà, com una espècie més dels animals, no és tan diferent en aquest aspecte, ja que mostra individus que, al llarg de la seva vida, fan una transició de gènere. 

Entre les espècies més properes a nosaltres, els ximpanzés pigmeus o bonobos mostren una gran quantitat de relacions entre individus del mateix sexe, i fan un ús social de la sexualitat que recorda al dels éssers humans (és a dir, amb funcions que van més enllà de la reproducció). A més, dins els éssers humans, trobem realitats LGTBIQA+ en cultures de tot el món, i en evidències textuals i arqueològiques antigues, la qual cosa fa pensar que la diversitat afectiva, sexual i de gènere és un fet intrínsec a l’ésser humà.