L'esplendor dels castells medievals catalans

Exposició finalitzada

L’any 2016 es van iniciar els contactes entre el Museu del Jade i de la Cultura Precolombina de San José de Costa Rica i el Museu d’Arqueologia de Catalunya. D’aquests primers contactes va sorgir l’idea d’un intercanvi d’exposicions, que es concretarà enguany (2018). Concretament ens vindrà a Barcelona l’exposició “Xamans i esperits. Tresors del Museu del Jade” de Costa Rica i allà “L’esplendor dels castells medievals catalans”, que s’inaugura el 8 de març a Sant José i a començaments de setembre a Barcelona.

Vam escollir aquesta temàtica, amb aportació transcendent de la ciència arqueològica, en aquest intercanvi, perquè ens va sembla una temàtica singular, de fet el nom de Catalunya, ve de Castlà, per tant la definició del nostre país té molt a veure amb els castells i ens va semblar una bona targeta de presentació. Podria haver estat la cultura ibèrica, però al 2015 ja vam fer una exposició a Zagreb (“Els ibers del nord. Vida, Mort i rituals més enllà dels Pirineus”).

La temàtica dels castells ens ha semblat interessant, perquè creiem que pot generar interès i fascinació, sobretot a Costa Rica, de la mateixa manera que les cultures precolombines generen interès i fascinació en nosaltres. Allò diferent, fins i tot exòtic, si s’explica amb rigor científic, serveix per fixar l’atenció i captivar al gran públic.

Els castells també tenen la singularitat que s’originen a l’antiguitat tardana o tardoromana, els castellums, encara que eclosionen a l’edat mitjana, però amb una formulació socioeconòmica diferent i fins i tot a nivell militar.

A Catalunya tenim mostres antigues, però la generalització es produirà pels volts de l’any 1000, amb diferents formes: castells de frontera amb el món andalusí, castells juridisccionals de control del territori i com a fórmula d’assentament i domini del poblament. Els castells acabaran quan canvien les característiques socioeconòmiques de la societat i també les tàctiques militars. Les monarquies es fan més fortes i les corts atrauen la noblesa, les ciutats i el comerç floreixen, l’humanisme renaixentista es va imposant i l’artilleria fa inviable els vells castells que donen pas a les fortaleses, més adaptades a les tàctiques militars.

L’exposició recull l’evolució arquitectònica, la militar, la social i l’econòmica d’aquestes unitats, els objectes reflecteixen la vida quotidiana als castells. Per tant és una visió sintètica del que van representar. De fet s’ha pensat un muntatge destinat al gran públic, que planteja la polifuncionalitat dels castells, però no entra en profunditat en cap aspecte.

Per assolir aquest objectiu s’ha optant per una museografia senzilla (en el sentit de fàcilment comprensible) i fàcilment adaptable a diferents sales, per tant de fàcil itinerància. Els plafons amb lones retro-il·luminades, representen un pany de muralla, amb els seus merlets i la seva torre. Les vitrines s’encasten en el llenç teòric de la muralla. Els objectes procedents de tot Catalunya, amb una forta presència de materials del castell de Montsoriu, es complementen amb imatges de diferents castells i també la reproducció de representacions pictòriques gòtiques, com la de la batalla de Mallorca, l’original de la qual es troba en el Museu Nacional d’Art de Calalunya. Complementant la ja de per si colorista i atractiva presentació, és presenten vídeos, presentacions en visió de 360 graus i en 3D.

Volem difondre en base a la recerca científica en arqueologia, volem eixamplar el coneixement de les cultures i formes de vida del passat, volem que la nostra realitat cultural, es conegui arreu. Aquestes són les nostres fites.

ACTIVITATS VINCULADES A L’ESPLENDOR DELS CASTELLS MEDIEVALS CATALANS

FEBRER

Si vols més informació pots descarregar-te el catàleg i el tríptic online:

LA VIDA ALS CASTELLS 

Espai dedicat als més inquiets!

Si vols descobrir uns objectes excepcionals de l'exposició fes clic aquí>


CATÀLEG I TRÍPTIC EN PDF
Twitter
Facebook

Castells medievals catalans

Castell de Requesens

La Jonquera, Alt Empordà. Originari del segle x, fou totalment reformat a finals del segle XIX. Foto: J. Ramírez 

Suda de Tortosa

Tortosa, el Baix Ebre. Aixecada en època d’Abd-ar-Rahman III, en el segle X, i transformada en la baixa edat mitjana i en l’època moderna. Foto: X. Peytibí

Castell Formós

Balaguer, la Noguera. Construcció originària de finals del segle IX 

Foto: Museu de la Noguera 

Torre de Vallferosa

Torà, la Segarra. Construcció atribuïda al segle X, tot i que intervencions recents podrien fer retrocedir-la fins als segles VIII-IX. 

Foto: A. Llop – ©Wikicommons

Torre mestra del castell de Montsoriu

Arbúcies - Sant Feliu de Buixalleu, la Selva. Aixecada al segle X

Foto: MEMGA

Castell de Mur i col·legiata de Santa Maria

Mur, el Pallars Jussà. Segles X-XI

Foto: A. Llop – ©Wikicommons