Dimecres 8,15, 22, 29 març, 5 d’abril
El mar ha estat sempre un element de transmissió cultural i d'activitat econòmica humana a través de la construcció naval, la pesca i el comerç. Tot i ser font de riquesa, en el decurs de la història s'ha cobrat nombroses vides i vaixells de totes les èpoques i que avui descansen en el fons marí encara amb tota mena de càrregues en el seu interior. I en aquesta part fosca, no només les tempestes o els errors en la navegació en foren responsables, sinó que les guerres i els temibles pirates que navegaven per tots els mars tingueren també el seu protagonisme.
En aquest curs, que es fa en el context de l'exposició "Naufragis", té per objectiu acostar-se a aquest món de la pirateria i en concret a la pirateria catalana, un tema apassionant i desconegut de la història de Catalunya, sobretot en els segles XVI i XVII.
Professor: Javier Martínez Babón, Dr. en història per la UAB. Magister d'Egiptologia per la Universitat de Tubingen. Autor del llibre sobre pirateria: Mares de sangre (Ed. Dstoria).
0 - Conferència inaugural
La dona al món de la pirateria
La pirateria ha estat tradicionalment vinculada als homes, però en el decurs de la història sabem de l’existència de dones que han tingut un paper destacat en atacs a vaixells i ciutats costaneres.
En temps antics tenim exemples de dones que dirigiren flotes amb ànim de rapinya, altres que cercaven venjança i fins i tot tenim pirates femenines al carib.
I a Catalunya? Tenim poca informació històrica, però les llegendes costaneres ens donen algunes pistes.
1-Grans guerres i accions militars a la Mediterrània dels segles XIII a XIV. Les victòries de l'almirall Roger de Llúria i atacs de pirates catalans a les costes franceses. Roger de Flor, corsari per a uns i pirata per d'altres. Principals enfrontaments navals contra genovesos i castellans en el segle XIV. El perill de la pirateria musulmana.
2-El Llibre del Consolat de Mar i les seves disposicions sobre cors. La fina diferència entre comerciant i pirata en alguns episodis del segle XV. Accions navals contra genovesos i musulmans en el segle XV. Les victòries de Bernat de Vilamarí i l'illa de Castellroig. Joan Torrelles, el pirata de bona família. La paradoxa del capità Ramon Desplà.
3-Els germans Barba-roja i el terror dels berbers a tota la Mediterrània. El sanguinari atac dels homes de Jayr al-Din "Barba-roja" a localitats de la Costa Brava. L'augment de les defenses costaneres: torres de guaita i milícies. Participació catalana a memorables batalles del segle XVI contra turcs i pirates berbers: l'enfrontament de Lepant.
4- La complicada ruta de correu marítim entre Palma i Barcelona. El mallorquí Antoni Barceló i els seus triomfs. Activitats de defensa i atac contra berbers i anglesos en el segle XVIII. Principals atacs de vaixells britànics a localitats catalanes en aquell segle. Un capità corsari emblemàtic: Martí Badia "Martinet". Traficants d'esclaus i pirates al Carib.
Dimecres 8, 15, 22, 29 març i 5 d’abril.
Més informació i reserves a macvisites.acdpc@gencat.cat o al telèfon 93 423 21 49.
On | Museu d'Arqueologia de Catalunya. Passeig de Santa Madrona, 39-41. Montjuïc, Barcelona. |
Hora | 19:00:00 |
Durada | 1.30h |
Preu | Activitat gratuïta, no inclou l'entrada al museu |