Tanagra de la dansarina
Tanagra amb restes de policromia que representa una dona vestida amb el mant recollit en acció de ballar.

Terracota femenina datada entre els segles IV i III aC, del tipus tanagrina, nom derivat de la ciutat grega de Tanagra on van ser identificades per primera vegada.

Es tracta d’una peça de 26,2 cm d’alçada, 8,2 cm d’amplada , i 3,1 cm de profunditat, que representa, amb molt detall, una dona jove vestida amb un himatió que li cobreix el cap i li arriba fins els turmells, en actitud dansaire: el cap i el cos estan lleugerament girats, i els braços mig flexionats aixequen delicadament el vestit per deixar entreveure els peus nus, el maluc i la cama esquerra en moviment.

A la part posterior, tractada amb menys cura, hi ha una obertura rectangular per ventilar els gasos interiors produïts al coure la peça al forn, i evitar-ne així la fractura.

Conserva encara restes de policromia. El blanc és el color que recobreix tota la peça. La cara és de color marró clar imitant la tonalitat de la pell i presenta restes de color blau a la part del cap i a la vora inferior de l’himatió, formant tres bandes.

Sota aquesta llarga i ampla peça de vestir apareix una altra peça de roba, el quitó, també pintat de blanc, però amb restes de pintura vermella. També la base es troba totalment pintada de vermell, encara que es veu el fons blanc que es va aplicar a tota la peça.

Bibliografia

HIGGINS, R. 1986, Tanagra and figurines, Princeton University Press.

Ubicació en el museu

Fitxa tècnica de la peça

Núm. Inv.: MAC-BCN-11375

Nom:tanagra de la dansarina

Matèria: ceràmica a motlle

Període: cultura grega

Cronologia: segle IV aC

Jaciment: desconegut.

Procedència: desconeguda.

Mesures: 26.2 x 8.2 x 3.1 cm

Peces relacionades