Terracota púnica
Terracota d'origen púnic procedent de la necròpoli eivissenca de Puig des Molins.

Terracota femenina procedent de la necròpolis púnica de Puig des Molins (Eivissa, Eivissa, Illes Balears) datada entre els segles IV i III aC.

Es tracta d’una peça de 30 cm d’alçada, feta a motlle que representa una dona nua dempeus, amb els braços endavant, en actitud oferent. Han estat reconstruïdes la cama dreta i alguns elements de les mans.

Porta una diadema llisa, sota la qual destaca el cabell, tractat amb incisions horitzontals. Al rostre, el nas i els ulls estan molt marcats. S’accentuen lleugerament els pits i destaca un melic circular de grans dimensions. Pengen de les orelles unes grans arracades molt ben tractades, que simulen rosetes i caps humans. I al voltant del coll, un collar amb penjolls en forma de gla.

No se sap amb precisió què representen aquestes terracotes. Pot ser que en algun cas es tracti de la deessa Astarteé, però és probable que siguin figures de sacerdotesses o de les mateixes fidels que apareixen representades en actitud d’adoració o de súplica.

La majoria, o una part important, haurien estat originalment policromades, malgrat avui dia la coloració s’hagi perdut. Algunes restes conservades permeten pensar que bona part de la superfície estava pintada de blanc, que el vermell s’hauria usat per als llavis i el blau i el negre per als ulls i les celles. La vestimenta mostra a vegades traces de ratlles vermelles que destaquen sobre el fons blanc i, fins i tot, s’han identificat fines làmines d’or aplicades sobre el fang.

Bibliografia

TARRADELL, M. 1974, Terracotas púnicas de Ibiza. Barcelona (ref. pàg. 82-83, peça núm. 16).

Ubicació en el museu

Fitxa tècnica de la peça

Núm. Inv.: MAC-BCN-8525

Nom: terracota púnica

Matèria: terracota

Període: cultura púnica

Cronologia: segle IV-III aC

Jaciment: necròpolis de Puig des Molins

Procedència: Eivissa (Eivissa, Illes Balears)

Mesures: 30.0 cm

Peces relacionades