Els Senyors dels Cavalls
Un personatge assegut amb rostre desdoblat, subjecta pel musell dos cavalls drets sobre les potes del darrere en representació d'una divinitat ibèrica protectora dels animals.

Baix relleu procedent de Villaricos (Cuevas del Almanzora, Baix Almanzora, Almeria), datat entre els segles III i II aC que mostra el déu iber Despótes Híppôn a la part central, dominant dos cavalls rampants.

Aquest baix relleu està esculpit en un bloc quadrangular de pedra calcària i té unes dimensions de 31,1 cm d’altura, 38,2 cm d’amplada i 18,4 cm de profunditat.

Apareix representat un personatge bifront assegut sobre una cadira de tisora que subjecta pel musell dos cavalls drets sobre les seves potes del darrere. Els detalls de boca, ulls i cabells del personatge central han estat ressaltats amb incisions, així com els ulls i la crinera dels cavalls.

Despotés Hippôn o “senyor / domador de cavalls” és una de les poques divinitats ibèriques conegudes, característics del sud-est peninsular. La majoria de les representacions, com aquesta de Villaricos, apareixen en espais oberts, fora dels poblats, llocs on possiblement es criaven els cavalls. Aquest animal simbolitzava l'estatus de les elits ibèriques.

Bibliografia

NICOLINI, G. 1973, Les Ibères, art et civilisation.

EIROA, J.J. 1988, Los relieves del Potnios Hippôn de Lorca (Murcia), Espacio, Tiempo y Forma, Serie II, Hª Antigua, t. I, 105-115.

Ubicació en el museu

Fitxa tècnica de la peça

Núm. Inv.: MAC-BCN-19892

Nom: el Senyor dels Cavalls

Matèria: pedra calcària

Període: cultura ibèrica

Cronologia: segle III-II aC

Jaciment: Villaricos

Procedència: Cuevas de Almanzora (Baix Almanzora, Almeria)

Mesures: 31.1 x 38.2 x 18.4 cm

Peces relacionades