Miniatura d'àmfora ibèrica
Miniatura d'àmfora ibèrica, un dels vasos d'emmagatzematge i transport més peculiars de la Cultura Ibèrica.

Miniatura d'àmfora ibèrica datada entre els segles IV i III aC procedent del poblat ibèric del Turó de la Rovira (Barcelona, Barcelonès, Barcelona).

Es tracta d’un petit vas de ceràmica comuna ibèrica amb dues nanses de secció circular i fons cònic. Té unes dimensions de 14 cm d’altura i un diàmetre de vora de 5,4 cm.

Va ser recuperada l’any 1932 en els treballs arqueològics que va realitzar el Servei d’Investigacions Arqueològiques de la Generalitat al Turó de la Rovira, antigament denominat Puig Aguilar.

Aquesta peça imita a petita escala un dels vasos ceràmics més peculiars i característics de la cultura ibèrica: l'àmfora. Aquesta era un contenidor utilitzat tant per emmagatzemar productes alimentaris, líquids o semi líquids com per transportar-los per la seva comercialització, fonamentalment per via marítima. Les àmfores circulaven per tot el Mediterrani a l'antiguitat i eren de formes i de pastes diferents, cosa que permet identificar l'origen i conèixer les rutes dels vaixells i en definitiva del comerç.

Bibliografia

COLOMINAS, J. 1945-1946, El poblado ibérico del Turó de la Rovira, Ampúrias 7-8 (ref. pàg. 206).

Ubicació en el museu

Fitxa tècnica de la peça

Núm. Inv.: MAC-BCN-9026

Nom: àmfora ibèrica en miniatura

Matèria: ceràmica a torn

Període: cultura ibèrica

Cronologia: segle IV-III aC

Jaciment: Turó de la Rovira

Procedència: Barcelona (Barcelonès, Barcelona)

Mesures: 14.0 x 5.4 cm

Peces relacionades