Penjoll púnic
Penjoll púnic localitzat en nivells arqueològics del segle IV aC en el poblat ibèric del Turó del Montgròs (El Brull, Osona, Barcelona)

Penjoll púnic localitzat en nivells arqueològics del segle IV aC en el poblat ibèric del Turó del Montgrós (el Brull, Osona, Barcelona) l'any 1987, en una habitació rere la muralla.

Es tracta d’un fragment de 3,8 cm d’alçada i una amplada de 2,1 cm realitzat en vidre preromà. Té forma de cap d’home barbat i es conserva únicament la part dreta de la cara. Un altre fragment recuperat en el jaciment correspon a la part posterior.

Sobre un fons blau cel destaca la barba, l’ull i la cella en blau fort; la boca i la cara de color groc i la còrnia de l’ull és de color blanc. La part interna del penjoll és buida, en forma de cilindre. A la part superior de les peces que es conserven completes se situa una petita anella per on enfilar el penjoll en un collaret.

Aquests tipus de peces varen ser produïdes per fenicis i púnics i eren molt preuades a la Mediterrània. Probablement eren utilitzats com a amulets per a protegir als seus propietaris de la malastrugança i atraure la bona sort.

Bibliografia

MOLIST N.; ROVIRA, J. 1986-1989, L’”Oppidum” ausetà del  Turó del Montgrós (El Brull, Osona), Empúries 48-50, vol. II (ref. pàg. 134, fig. 23).

Ubicació en el museu

Fitxa tècnica de la peça

Núm. Inv.: MAC-BCN-29203

Nom: penjoll

Matèria: pasta vítria

Període: cultura púnica

Cronologia: segle IV aC

Jaciment: Turó del Montgròs

Procedència: El Brull (Osona, Barcelona)

Mesures: 3.8 x 2.1 cm

Peces relacionades