Mosaic del circ
Mosaic polícrom representant una escena de circ, teòricament ubicada al circ Màxim de Roma.  

El mosaic del Circ, amb unes dimensions de 7,98 m de llargada i 3,53 d’amplada, va ser descobert a l’antic Palau Comtal menor de Barcelona l’any 1860. Representa una cursa de quadrigues que molt probablement hauria tingut lloc al Circ Màxim de Roma.

La composició està dividida en dues parts: la superior ocupada per la spina, un mur longitudinal al voltant del qual es feia la cursa,  decorat amb elements arquitectònics; i la inferior, on s’escenifica la cursa.

Els quatre equips que formaven part de la cursa es distingien pels colors blau, blanc, vermell i verd respectivament, i despertaven les passions més enfervorides entre el públic.

La cursa la guanyà l’equip verd, del qual en destaca el cavall líder, de nom Eridà (en llatí, Eridanus). La facció blava (veneta) va ser la que va tenir menys sort, ja que va patir un accident (naufragium) a la pista, fet que era força freqüent i alhora era representat habitualment com a recurs narratiu als mosaics d’aquesta temàtica.

Les inscripcions llatines que apareixen sota la spina indiquen el nom dels quatre grups de cavalls amb les marques de propietat gravades a la seva gropa.

Bibliografia

BALIL, A. 1962, Mosaicos circenses de Barcelona y Gerona, Boletín de la Real Academia de la Historia 151, 257-399.

Ubicació en el museu

Fitxa tècnica de la peça

Núm. Inv.: MAC-BCN-19004

Nom: mosaic del circ

Matèria: tessel·les policromades de marbre

Període: cultura romana

Cronologia: segle IV dC (300-350 dC)

Jaciment: Antic Palau Comtal menor

Procedència: Barcelona (Barcelonès, Barcelona)

Mesures: 7.98 m x 3.53 m

Peces relacionades