EXPOSICIONS

L'Enigma Iber. Arqueologia d'una civilització

L'exposició "L'Enigma Iber. Arqueologia d'una civilització" vol abordar i explicar el tema de la història i la cultura dels anomenats pobles ibers, que visqueren a la façana mediterrània de la península Ibèrica i, fins i tot, més enllà, durant bona part de l'anomenada edat del ferro, entre els segles VI-I aC, tot fent un èmfasi especial en les comunitats arrelades en l'actual territori català. En conseqüència, la mostra pretén ser i es configura com un gran fresc o panorama històric i cultural sobre aquests pobles i la seva civilització.

Qui eren i d'on sorgiren els ibers? Com s'organitzaven territorialment i socialment? Com vivien? Quina llengua o llengües parlaven? Constituïen una civilització homogènia, amb estructures polítiques comunes i autoconsciència de la seva comunitat de llengua i de cultura o bé configuraven un mosaic de pobles i cultures diverses i autònomes, que només compartien uns trets culturals comuns? I, si és així, Quins són trets els comuns que caracteritzen la cultura i les formes de vida dels ibers? ? Com es vestien? Com es relacionaven amb altres grans civilitzacions contemporànies de l'Europa i la Mediterrània de l'edat del ferro i quines influències van rebre d'elles? Perquè i quan van desaparèixer els ibers? Quin patrimoni arqueològic i cultural d'origen iber ha perdurat fins als nostres dies?

Aquestes són algunes de les principals preguntes que, d'una manera clara, senzilla i comprensible per a un ample ventall de públics, l'exposició vol intentar respondre, preferentment a la llum de les noves recerques fetes durant els últims anys.

Per saber-ne i gaudir-ne més ...

A l'ocasió de l'exposició, el MAC ha editat un catàleg en català, amb texts també en castellà i anglès, que recull articles de diversos especialistes en la història, llengua, art i cultura dels pobles ibers. A la venda a la botiga del MAC a Barcelona, Empúries i Ullastret.  

Quan a les activitats previstes, s'ha organitzat dos cicles de conferències sobre aquesta temàtica. El primer d'ells, que s’impartirà durant els proper mes de maig, en versió streaming, es centrarà en els diversos temes que configuren els “enigmes” evocats en l’exposició. En el cicle de tardor, s'abordaran altres temàtiques més relacionades amb l'estat actual de la recerca sobre jaciments ibèrics tan a Catalunya com a la resta de la península ibèrica. La presentació de l'exposició va acompanyada d’un programa de tallers familiars (a partir del 23 de maig) i de visites guiades (a partir del 16 de maig). També s'han programat visites masterclass temàtiques, amb comissaris i especialistes. 

L’exposició convida també als visitants a descobrir la “Ruta dels ibers”, impulsada pel MAC des de 2008, i que, actualment, integra més de 21 jaciments i museus d’arreu del país, articulats a l’entorn de sis grans itineraris. www.rutadelsibers.cat

Si vols més informació pots descarregar-te el catàleg en línia.


Objectes de l'exposició

Falcata

Arma amb empunyadura en forma de cap d'au sense revestiment. Conserva els tres reforços metàl·lics de la beina. Necròpolis de los Callados, Almenidilla, Córdoba. Ferro. 425-275 aC. 570 mm. Museo Arqueológico Nacional, Madrid. Archivo del Museo Arqueológico Nacional, Ángel Martínez Levas

Dama coneguda com a "cap Cánovas"

Cap d’una escultura de mida natural. La dama porta una mitra cònica coberta per un vel. Santuari del Cerro de los Santos, Montealegre del Castillo, Albacete. Pedra calcària. 400-200 aC. 285 × 135 × 155 mm. Museu del Castell de Peralada (Núm. reg. 6654)Foto: Museu del Castell de Peralada 

Lámina amb inscripció

Inscripció sobre làmina de plom, possible carta comercial. Té forma rectangular allargada, amb contorns irregulars, i probablement va estar enrotllada en nou plecs. Puig de Sant Andreu, Ullastret, Baix Empordà. Plom. 300-200 aC . 40 × 155 mm . Museu d’Arqueologia de Catalunya - Ullastret (Núm. reg.: MAC ULL-03309), Foto: Josep Casanova 

Genet que travessa l'enemic amb una llança

Grup escultòric exempt que representa la lluita de dos guerrers. Forma part del conjunt d’escultures de Porcuna i és un dels més impressionants de la cultura ibera. Destaca tant per la qualitat del treball com pel moviment i el dinamisme de les representacions. Necròpolis de Cerrillo Blanco, Porcuna, Jaén. Calcarenita. 500-415 aC . 1200 × 1000 × 480 mm. Museu Provincial de Jaén (Núm. reg.: CE/DA01683/E04). Museo de Jaén. Junta de Andalucia.


Clip exposició

Visita amb motiu de la inauguració


L'enigma iber. Arqueologia d'una civilització.


Twitter
Facebook