Inauguració de Caps tallats. símbols de poder

Dimecres 30 de setembre a les 19.30 hores

Caps tallats. Símbols de poder és la nova aposta expositiva del Museu d’Arqueologia de Catalunya dedicada al cap trofeu i a la seva significació des de l’antiguitat fins al món contemporani.

La mostra presenta exemples arqueològics i etnogràfics de diversos museus, iconografia artística, audiovisuals i recursos interactius que il·lustren aquest fenomen arreu del món per conèixer les seves arrels i l’àmplia dimensió cultural assolida.

Durant l’edat del ferro, els ibers eren alguns dels pobles que tractaven i exhibien públicament els caps dels seus enemics vençuts, de vegades en companyia de les armes capturades, en tant que trofeus. Aquest costum ritual i la seva posada en escena reafirmaven el poder dels líders.

L’exercici de la violència en les seves múltiples modalitats, és un element recurrent al llarg de la història. La seva existència sovint apareix associada al poder com a forma de sustentació o expansió d’aquest. L’escenificació d’aquesta violència a través, per exemple, de l’exhibició pública de caps tallats, desprèn una forta càrrega simbòlica, encara plenament present en el nostre imaginari col·lectiu.

Les col·leccions ibèriques del Museu d’Arqueologia de Catalunya, úniques en aquest gènere i mai exposades de manera tan àmplia, reben ara el màxim protagonisme. Els anomenats caps enclavats del poblat del Puig Castellar es mostren, alguns per primer cop, juntament amb els descoberts recentment a la ciutat ibèrica d’Ullastret.

Gràcies al minuciós treball d’un equip pluridisciplinari i a l’ús de tècniques de laboratori de darrera generació s’ha pogut realitzar la primera reconstrucció científica del rostre d’un iber, un jove guerrer de finals del segle III aC.

Caps tallats. Símbols de poder tracta d’un concepte universal que ha tornat a l’actualitat de manera impactant tot traspassant les fronteres entre el passat i el present. 

La inauguració tindrà lloc a les 19.30h i anirà a càrrec de Joan Pluma, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni; Josep Manuel Rueda, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i de Gabriel de Prado i Carme Rovira-Hortalà, comissaris de la mostra, que oferiran una visita comentada. 

Es recomana confirmar l'assistència al telèfon 934 232 149  o infomac@gencat.cat

El Museu d’Arqueologia de Catalunya ha programat activitats vinculades a l’exposició durant els mesos d’octubre de 2015 a gener de 2016, que inclouen visites guiades a l’exposició per a tots els públics i conferències per a públics especialitzats.


Caps tallats. Símbols de poder. Programa d'activitats
Veure en el mapa

ADREÇA

Passeig de Santa Madrona, 39-41 
Parc de Montjuïc. 08038 Barcelona
Tel. 93 423 21 49

HORARIS

De dimarts a dissabte

de 9,30 h a 19,00 h

Diumenges i festius

de 10 a 14.30 h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 93 423 21 49
E-MAIL: infomac@gencat.cat
Presentació del catàleg “Els caps tallats d’Ullastret. Violència i ritual al món iber”
Rituals que ens porten #històriesdeCAPS
Tornar a l'exposició Caps tallats. Símbols de poder
Twitter
Facebook