Xamans i Esperits. Tresors del Museo del Jade de Costa Rica | Museu d'Arqueologia de Catalunya

Twitter
Facebook

Xamans i Esperits. Tresors del Museo del Jade de Costa Rica

L'exposició reuneix una mostra excepcional de les col·leccions arqueològiques del Museo del Jade i de la Cultura Precolombina de San José de Costa Rica. A través de precioses peces de jade, joies, ceràmiques i objectes de pedra, creats en un marc d'una cosmovisió animista, descobrim els processos històrics, la tecnologia i les creences vinculades tant al món quotidià com al cerimonial dels pobles antics.

Representació en jade d'un rat-penat amb les ales esteses en les que també trobem tallades figures de rèptils.

El rat-penat és un mamífer que sol habitar coves i fer vols nocturns. Ha estat inclòs en els mites relacionats amb l'inframon i la mort pels indígenes de gairebé tota Amèrica. És per aquest motiu es troba representat usualment en jade i també en d'altres materials. 

A Costa Rica un mite sobre l'origen de la Terra involucra al rat-penat com a personatge central ... 

"Cuando Sibö, creador de los indígenas, encontró que nacían plantas sobre el guano del murciélago, le preguntó a éste en dónde comía. El murciélago le contó que bajaba al centro de la tierra donde vivían una mamá, su hija y su nieta. Allí le chupaba la sangre a la niña. 

Sibö mando al murciélago a traer a la niña, pero en lugar de eso el animalito le cortó el dedo y al darse cuenta los familiares de lo que había pasado, lo atraparon y lo partieron en dos.

El murciélago muy triste llegó donde Sibö y éste para recompensarlo lo pegó y dejó colgando de sus patas, porque era la única manera de seguir con vida  y le dijo que cuando existieran personas sobre la tierra y tuvieran animales él podía chuparles la sangre."

Per a conèixer més sobre els mites dels habitants originaris de Costa Rica us convidem a visitar aquesta exposició.

Més informació macvisites.acdpc@gencat.cat 

VEURE LES ACTIVITATS ORGANITZADES EN EL MARC DE LA MOSTRA >