El jaciment de Monteró (Camarasa)

El nord-est de la Citerior d’Escipió Emilià a Cèsar: la militarització del paisatge com a model de gestió territorial. El jaciment de Monteró

En el marc del projecte de recerca del MAC “El nord-est de la Citerior d’Escipió Emilià a Cèsar: la militarització del paisatge com a model de gestió territorial”, dirigit pel Dr. J. Principal, periòdicament es programen noves campanyes d’excavació arqueològica al castellum romanorepublicà de Monteró (Camarasa, La Noguera).

Es tracta d’un fortí situat al capdamunt del tossal de Monteró, que controla visualment bona part de la plana lleidatana i del curs del Segre. Va ser construït per l’exèrcit romà cap al 125 aC, amb la missió de vigilar el territori i les rutes de comunicació de la zona; durant les excavacions s’hi ha localitzat els espais de residència de l’oficialitat, de la tropa i també zones administratives.

El castellum s’abandonà de manera ràpida i definitiva vers el 75 aC, en ser destruït violentament durant la guerra de Sertori (81-72 aC): les evidències d’aquesta acció de guerra són prou paleses al jaciment amb estances incendiades i també amb restes humanes trobades in situ.

Durant la darrera campanya s’ha localitzat part de la muralla del castellum en el vessant nord-oest, i també s’ha excavat un espai amb diversos fornets que podria haver estat destinat al treball dels metalls.

Algunes de les peces excepcionals descobertes al jaciment pels arqueòlegs podeu veure-les en l’exposició permanent del MAC.


Twitter
Facebook