28 d'abril de 2022
L’exposició Naufragis. Història submergida vol donar a conèixer la riquesa i diversitat del patrimoni arqueològic subaquàtic català, i, alhora, la important tasca d’estudi, salvaguarda i protecció del mateix que, des del 1992, realitza el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), a l’ocasió del 30è aniversari de la seva creació. La mostra pretén a més ampliar el coneixement públic que es té de l’arqueologia subaquàtica, i retre un homenatge als homes i dones que l’han impulsat i l’impulsen, tan a Catalunya com arreu del món.
L’exposició, a l’abast de tots els públics, s’estructura en quatre grans àmbits: “exploradors del mar”, “de vaixells i mariners”, “excavant sota l’aigua” i “un patrimoni a protegir”. En ells s’exposa una acurada selecció de més de dos cents objectes procedents de les excavacions realitzades pel CASC durant els últims 30 anys i de diversos museus i col·leccions d’arreu del país, alguns d’ells mai mostrats al gran públic. L’escenografia de la mostra, que ocupa 1000 m2, evoca un fons marí. Diversos elements audiovisuals, alguns de gran format, ritmen i reforcen la vocació immersiva del muntatge. Vine i escolta les històries que s’amaguen al fons del mar! Aprèn com treballen els professionals que es dediquen a l’arqueologia subaquàtica!
Comissariada per: Rut Geli, Xavier Nieto i Gustau Vivar
1. Exploradors del mar
Des de la simple immersió a pulmó, fins als sofisticats equips d’immersió actuals, l’evolució i perfeccionament dels instruments i materials de busseig ha estat una constant a partir del segle XIX. És tot un repte endinsar-nos amb seguretat en un ambient en el qual el nostre cos no està adaptat. Presentem alguns dels invents i personatges que, al llarg del temps, han possibilitat el desenvolupament de l’arqueologia subaquàtica.
2. De vaixells i mariners
El fons submarí conserva objectes que ens expliquen la història dels éssers humans a partir de les restes conservades als vaixells que van navegar i naufragar, almenys, des de fa 12.000 anys. La recerca arqueològica subaquàtica contribueix decisivament al coneixement i comprensió de la cultura marítima. El patrimoni estudiat ens permet conèixer la tecnologia i els sistemes vinculats a la navegació i també la quotidianitat, les creences i els mites vinculats a la cultura marítima.
3. Excavant sota l'aigua
Presentem tres de les excavacions més destacades per excepcionals del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC): els derelictes Culip IV (Alt Empordà), Deltebre I (Baix Ebre) i illes Formigues II (Baix Empordà). A travès d’elles, descobrirem les tècniques i els mètodes de treball dels professionals de l’arqueologia subaquàtica.
4. Un patrimoni a protegir
L’exposició NAUFRAGIS. Història submergida, contribueix a sensibilitzar sobre la rellevància i diversitat del nostre patrimoni subaquàtic. La protecció d’aquest patrimoni és avui un repte; arreu del món es treballa en el seu inventari, conservació i protecció legal. És un llegat dels nostres avantpassats que cal protegir i transmetre a les generacions futures.
Exploradors del mar | De vaixells i mariners |
Excavant sota l'aigua | Un patrimoni a protegir |