VISITA COMENTADA

XAMANS A CATALUNYA

Fins a l'1 de juliol

Espai dedicat als més inquiets!

Cadascuna de les peces de l'exposició "Xamans i Esperits. Tresors del Museo del Jade de Costa Rica” ens explica els processos històrics, socials, tecnològics i les creences que les societats precolombines van desenvolupar per tal d’elaborar objectes d’ús quotidià i cerimonial. Les peces fabricades en argila, pedra, jade i or reafirmen la presència de pobles dinàmics amb líders polítics, espirituals i artesans especialitzats que van establir relacions locals i interregionals amb altres cultures d’Amèrica a partir d’una cosmovisió animista.

Cada setmana us parlarem d'aquests objectes, però si els voleu conèixer en profunditat i tots d'una vegada l'ideal és la visita guiada que us oferim cada diumenge a les 12.30 hores. Reserves a macvisites.acdpc@gencat.cat o al 93 423 21 49.

Anar a la pàgina de l'exposició >
Veure la resta d’activitats relacionades amb l’exposició >

ATUELL BICROM

Pacífic nord de Costa Rica
Període 500 aC - 300 dC
33,7 x 31,2 cm
Atuell de més de dos mil anys d’antiguitat; presenta nou línies concèntriques ubicades a la part inferior del coll des de les quals es projecten setanta-quatre parells de línies equidistants al voltant del cos. Atesa la forma que té s’associa amb una carbassa.
Malgrat el nivell de detall de la seva manufactura, una de les línies incises està inacabada. Busca la línia que falta en aquest objecte que s’exhibeix, juntament amb altres formes vegetals, al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Cria de tapir

Pacífic nord de Costa Rica

Període 800 dC – 1350 dC

11,5 x 18,8 cm

Figura zoomorfa en què es va modelar un tapir sobre el qual es recolza un vol policrom; hi destaca la pintura vermella i negra sobre una engalba crema.

El color negre sobre l’animal representa les característiques línies que mostra una cria de tapir.

El tapir és el mamífer silvestre més gran de Costa Rica i pot arribar a pesar entre 150 i 300 quilograms.

La ferotgia del jaguar

Pacífic nord de Costa Rica

Període 1000 dC – 1350 dC

24,8 x 32,5 cm 

Atuell policrom amb figura de felí; les potes davanteres recolzen sobre les del darrere, les quals, juntament amb la cua, formen els suports de la peça. El cap sobresurt del cos de l’atuell, les gargamelles obertes mostren la ferotgia de l’animal. 

Els colors que destaquen sobre una engalba crema són el negre i l’ataronjat, amb els quals s’accentuen dibuixos lineals i corbats i siluetes estilitzades de jaguar, que principalment s’han aplicat a les potes, la cua i el coll.

Aquest atuell es va utilitzar com a contenidor de líquids i aliments en activitats cerimonials, i com a ofrena col·locada als morts durant els ritus funeraris. 

La peça forma part, juntament amb altres figures de mamífers, de la col·lecció del Museo del Jade de Costa Rica, peces que pots veure al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Enllaçats a l’inframon 

Pacífic nord de Costa Rica

Període 500 aC – 800 dC

4,1 x 8,4 cm

Penjoll de jade que representa la figura d’una òliba. Hi ressalten de manera figurativa els grans ulls, el bec petit, les ales i els dos plomalls dalt del cap, tots ells trets característics d’aquestes aus.

Animals nocturns com les òlibes i els mussols eren considerats esperits protectors vinculats amb l’inframon, per aquest motiu penjolls com aquest es col·locaven als difunts en les cerimònies d’enterrament.


Twitter
Facebook